Inconjurat de idioti de Thomas Erikson (recenzie)

Inconjurat de idioti  de Thomas Erikson (recenzie)

Inconjurat de idioti de Thomas Erikson -  cele 4 tipuri de comporrtamente umane si cum comunicam eficient unii cu altii

 

Rate 5 ***** / 5 *****

 
Cartea "Inconjurat de idioti" de Thomas Erikson mi-a picat in mana intr-un moment greu, in care nu am inteles nimic din ce se intampla in viata mea si a familiei mele.

Ma confruntam cu sistemul medical din Romania si nu intelegeam de unde atata pasivitate si de ce doctorii nu se implica, de ce isi fac treaba superficial, de ce se joaca cu vietile oamenilor.  Iar eu eram atat de insistenta si incercam sa controlez lucrurile si sa incerc sa rezolv situatia, fiind clar incisiva si intrand in vietile lor (profesionale, desigur) cu forta si direct. 

Nu am fost cea mai comoda persoana pentru nimeni din jurul meu in acea perioada….dar as face la fel daca s-ar mai intampla 😁 (ceea ce sper ca nu va mai fi cazul)

Si am dat din pura intamplare peste cartea asta:  "Inconjurat de idioti" de Thomas Erikson si bineinteles ca m-a atras titlul.  Imi aduc aminte ca am pus mana pe ea, zambind…. am plecat cu ea acasa si in seara aia am si inceput sa o citesc, sperand sa inteleg comportamentul meu dar si comportamentul celor au depus juramant sa faca tot ce tine de ei sa salveze vieti. 
 

Pe scurt…

 
Tuturor ni s-a intamplat sa dam peste oameni cu care am putut comunica din prima si pe care i-am simtit ca parca i-am cunoaste de-o viata.  Dar sunt convinsa ca tuturor ni s-a intamplat si reversul:  sa intalnim oameni cu care, orice am fi facut, nu reuseam nicicum sa comunicam si chiar ne enerva doar sa fim in preajma lor.  

De ce suntem atat de diferiti ?  Suntem o combinatie de elemente ereditare si anturaj.  Copiii se nasc liberi, curiosi sa descopere lumea si fara frici.  Noi, adultii venim si ii "modelam", pentru ca noi am trecut prin diverse expereinte si stim ce riscuri pot aparea daca facem sau nu anumite lucruri.  Copiii invata cel mai bine imitand si sigur, ca preiau comportamente si credinte de la cei care ii cresc.  

Ne influentam unii pe altii permanent de-a lungul vietii.  Important e sa ne dam seama ce se afla dincolo de un comportament dintr-o anumita etapa a vietii.
 
❝ 
Comportantul este in functie de Personalitatea si de Mediul de viata
Comportamentul este ceva ce putem observa….
Personalitatea este ceva ce incercam sa intelegem…
Mediul de viata este alcatuit din lucrurile care ne influenteaza
                                                                                                                          ❝ 


Dar sa revenim la oamenii pe care nu-i putem intelege.  Trebuie sa ne dam seama constient ca sunt doar oameni care gandesc si comunica altfel decat noi   Grea asta, nu ? 😁
 
Metoda care descrie diferentele de comunicare umana se numeste DISA (Dominanta, Implicare, Supunere si Abilitate analitica).  Cei 4 termeni reprezinta cele 4 tipuri de personalitati, care descriu modul in care oamenii se vad  pe sine in relatie cu mediul in care traiesc.  Fiecare din aceste personalitati este asociat cu o culoare :  Rosu, Galben, Verde si Albastru. 

O idee cu care am rezonat mult:  Comunicarea are loc dupa regulile interlocutorului.  Orice afirmatie pe care o facem este trecuta prin filtrul celui cu care interactionam, luand in calcul valorile lui, sistemele lui de credinte, preferintele lui… Ceea ce vrem noi sa spunem sau sa comunicam de multe ori nu are nicio legatura cu ceea ce ajunge la intelocutor .  

Stii jocul "telefonul fara fir", nu ? Cam asa ceva se intampla lucrurile si in viata noastra…Una spunem si alta ajunge la cel din fata noastra 😇

Aproximativ 80% din oameni au o combinatie de 2 culori care le domina comportamentul, aproximativ 5% au doar o culoare, iar restul sunt dominati de 3 culori.

Imagineaza-ti un cadran cu 2 axe.  Una verticala si una orizontala.  
  • In cadranul de sus este albastru si rosu – cele 2 personalitati centrate pe a rezolva sarcini/probleme
  • In cadranul de jos este verde si galben – cele 2 personalitati centrate pe relatii
  • In cadranul din stanga este albastru si verde – cele 2 personalitati introvertite / pasive / rezervate
  • In cadranul din dreapta este rosu si galben – cele 2 personalitati extrovertite / active/ cu spirit de initiativa. 

Hai sa iti spun in 2 vorbe cum se caracterizeaza culorile…

ROȘU - Curajoși și impulsivi, scurt si la obiect, Se străduiește din răsputeri să evolueze și nu renunță niciodată, Ia decizii rapide și se simte confortabil când preia ștafeta și își asumă riscuri

GALBEN - Comunicativi, se concentrează pe crearea de relații interumane, sunt cei mai optimiști (văd lumina acolo unde este întruneric), flexibili, creativi, deschiși

VERDE - Cei mai altruiști dintre toți, Verzii sunt relaxați, prietenoși și loiali, isi respecta cuvantul, dar rezervat, pasiv si nu-i plac schimbarile 

ALBASTRU - Albaștrii sunt analitici și orientați spre detalii, nu vorbesc daca nu sunt intrebati, pesimisti, foarte inchisi in ei. 

Eu sunt GALBEN + ROSU - adica un vulcan activ, dar care nu face pagube mari....!  gen Etna  

Ce face un GALBEN cand este stresat?  Va atrage si mai mult atentia asupra lui
Ce face un ROSU cand este stresat?  Se inchide in el, da vina pe ceilalti, se afunda in problema pe care o are de rezolvat.
 (Combinatia ideala :D) 

 

Ce mi-a placut?


A fost o carte pe care am citit-o pe nerasuflate pentru a-mi gasi mie culorile care imi caracterizeaza comportmanetul si citind, ii gaseam si pe oamenii din jurul meu.  

M-a ajutat mult pentru ca acum stiu cum sa ma comport cu cei din jurul meu, ii inteleg mult mai bine…si acum inteleg de unde mi se trage mie vulcanul 😊 , dar si faptul ca am energia asta puternica prin care inspir oamenii din jurul meu.  

Ii inteleg pe cei din jur….si nu le mai cer sa fie la fel de activi si entuziasti….ci inteleg faptul ca ei sunt diferiti de mine si trebuie sa-i accept exact asa cum sunt si ca impreuna ne putem echilibra. 
 

Ce nu mi-a placut?


Scrisa usor, pe intelesul tuturor, cu umor… nu are ce sa nu-ti placa la ea. 

 E o carte pe care trebuie sa o citesti cu markerul in mana, sa subliniezi si apoi sa revii din noua supra informatiei.  Te scoate din ceata si-ti aduce claritate in relatiile tale (de munca, personale si chiar in cele :intamplatoare ")

Unde o gasesti?

La Editura Litera o gasesti aici
La Librariile Carturesti o gasesti AICI
Pe Elefant o gasesti AICI

Este o carte pe care greu o gasesti sa o cumperi.  Cele mai multe librarii online o au ca si titlu indisponibil de multa vreme.

Titlu:  Inconjurat de idioti 
Autor: Thomas Erikson
Editura:  Litera
Numar pagini: 276

Daca ai citit-o, mi-ar placea sa-mi lasi in comment parerea ta.  😏 
                                                            Hai in comunitatea iubitorilor de carti
Trimite

Suport clienti 09.00 - 17.00

0741667246 comenzi@craftlaser.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!