Stati ca....Oradea a castigat premiul de cea mai buna destinatie Art Nouveau Din Europa?

Stati ca....Oradea a castigat premiul de cea mai buna destinatie Art Nouveau Din Europa?

La inceputul anului 2022 Oradea a castigat premiul de cea mai buna Destinatie Art Nouveau din Europa 

Concursul a fost organizat de European Best Destinations , cel mai vizitat site dedicat turismului care promoveaza cultura si turismul din Europa.

Au votat peste o jumatate de milion de turisti din 182 de tari ๐Ÿ˜
 

๐—ข๐—ฟ๐—ฎ๐—ฑ๐—ฒ๐—ฎ ๐˜€๐˜๐—ฎ ๐—ฏ๐—ถ๐—ป๐—ฒ...๐—ฑ๐—ฎ๐—ฟ ๐—ฏ๐—ถ๐—ป๐—ฒ ๐—ฑ๐—ฒ ๐˜๐—ผ๐˜.....๐—” ๐—ณ๐—ผ๐˜€๐˜ ๐—ถ๐—ป ๐—ฐ๐—ผ๐—บ๐—ฝ๐—ฒ๐˜๐—ถ๐˜๐—ถ๐—ฒ ๐˜€๐˜๐—ฟ๐—ฎ๐—ป๐˜€๐—ฎ ๐—ฐ๐˜‚ ๐—ผ๐—ฟ๐—ฎ๐˜€๐—ฒ ๐—ฐ๐—ฎ ๐—•๐˜‚๐—ฑ๐—ฎ๐—ฝ๐—ฒ๐˜€๐˜๐—ฎ, ๐—•๐—ฎ๐—ฟ๐—ฐ๐—ฒ๐—น๐—ผ๐—ป๐—ฎ, ๐—”๐˜ƒ๐—ฒ๐—ถ๐—ฟ๐—ผ (๐—ฃ๐—ผ๐—ฟ๐˜๐˜‚๐—ด๐—ฎ๐—น๐—ถ๐—ฎ), ๐—ฅ๐—ถ๐—ด๐—ฎ (๐—Ÿ๐—ฒ๐˜๐—ผ๐—ป๐—ถ๐—ฎ), ๐—Ÿ๐—ท๐˜‚๐—ฏ๐—น๐—ถ๐—ฎ๐—ป๐—ฎ (๐—ฆ๐—น๐—ผ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ป๐—ถ๐—ฎ), ๐—ฉ๐—ถ๐—ฒ๐—ป๐—ฎ.

๐—ข๐—ฟ๐—ฎ๐—ฑ๐—ฒ๐—ฎ ๐—ฒ๐˜€๐˜๐—ฒ ๐˜€๐—ถ๐—ป๐—ด๐˜‚๐—ฟ๐˜‚๐—น ๐—ผ๐—ฟ๐—ฎ๐˜€ฬฆ ๐—ฑ๐—ถ๐—ป ๐˜ฬฆ๐—ฎ๐—ฟ๐—ฎฬ† ๐—ถ๐—ป๐—ฐ๐—น๐˜‚๐˜€ ๐—ถฬ‚๐—ป ๐—ฟ๐—ฒ๐˜ฬฆ๐—ฒ๐—ฎ๐˜‚๐—ฎ ๐—ฒ๐˜‚๐—ฟ๐—ผ๐—ฝ๐—ฒ๐—ฎ๐—ป๐—ฎฬ† ๐—ฎ ๐—ผ๐—ฟ๐—ฎ๐˜€ฬฆ๐—ฒ๐—น๐—ผ๐—ฟ ๐—”๐—ฟ๐˜ ๐—ก๐—ผ๐˜‚๐˜ƒ๐—ฒ๐—ฎ๐˜‚. Ta-nam....Oriunde mergi in centrul orasul dai peste cladiri colorate, vesele si pe care vei vedea decoraศ›iuni florale, muguri gata sฤƒ erupฤƒ, frunze, frize cu Arborele vieศ›ii, frunze de viศ›ฤƒ-de-vie, cârcei ศ™i struguri, motive vegetale, motive zoomorfe stilizate, cu inimi, rozete, contururi de ou. Si fie vorba intre noi...asa recunosti cladirile Art Nouveau. 

In Oradea au fost identificate si restaurate peste 20 de cladiri Art Nouveau.  Trebuia doar sa iei la pas orasul si le vei descoperi.  In acelasi timp, dupa ce recunosti stilul, le vei vedea chiar si pe cele care inca nu sunt restaurate, pentru ca in Oradea trebuie doar sa tii ochii larg deschisi si sa te minunezi.  Vei trece pe langa diverse porti, curti interioare care apartin poate diverselor persoane fizice...si daca te uiti mai cu atentie vei vedea desenele reprezentative stilului Art Nouveau. 

Tot aici gasesti si primul muzeul Art Nouveau din Romania, dar cred ca deja ai auzit de el - Casa Darvas La Roche.  Am vizitat muzeul prima oara in 2020 si apoi si anul 2021 si de fiecare data mai descoperim ceva in el. 

Incepand din anul asta, 2022, se va deschide si o cafenea in curtea interioara a muzeului, unde te vei putea relaxa la o cafea sau un ceai imaginandu-ti doar ca acolo, acum aproape 100 de ani, a fost casa unui burghez care organiza petreceri cu elita vremurilor de demult.  

Am scris un articol lung despre Casa Darvas La Roche si te invit sa-l citesti daca vrei sa afli mai multe despre acest muzeu. 

 
Hai sa-ti cau cateva hint-uri pentru a  recunoaste cu usurinta stilul Art Nouveau:

๐Ÿ’ฎ cladirile au fost construite in perioada 1885 - 1910 โ€‹โ€‹โ€‹โ€‹โ€‹โ€‹

๐Ÿ’ฎ fatadele caselor sunt colorate in culori vii, deschise ศ™i de multe ori ศ›ipฤƒtoare (in Oradea le gasesti la tot pasul)

๐Ÿ’ฎ abunda elementele de forme ondulate, curbate, inspirate de crini, viศ›ฤƒ de vie, tulpini de flori ศ™i alte forme naturale

๐Ÿ’ฎ Interiorul caselor se remarca prin deschiderea spaศ›iilor, îndepฤƒrtarea pereศ›ilor ศ™i folosirea extensivฤƒ a luminatoarelor pentru a aduce o cantitate maximฤƒ de luminฤƒ în interior.

๐Ÿ’ฎ Mobila Art Nouveau se caracterizeaza prin folosirea de materiale scumpe ศ™i exotice, inclusiv mahon cu incrustฤƒri de lemn preศ›ios ศ™i ornamente de bronz aurit  ศ™i de forme curbe fฤƒrฤƒ unghiuri drepte, care dau o senzaศ›ie de uศ™urinศ›ฤƒ.
 

Fa-ti bagajul si hai in Oradea, de abia astept sa ne cunoastem. Ne vei gasi la #bicicletacusuveniruri.
 

Stiu ca ai vrea sa stii cat mai multe despre Oradea.  Intreaba-ma orice si de abia astept sa-ti raspund!  

Contacteaza-ne si povesteste-ne despre tine!

Ai un castel, o pensiune, un magazin de suveniruri sau un magazin de artizanat si vrei ca turistii care te viziteaza sa plece de la tine cu amintiri de neuitat?  


Contactaza-ne, povesteste-ne despre tine si impreuna putem crea suveniruri unice, desenate manual de catre prietenul nostru artist, Adrian Samoila.  
Trimite

Suport clienti 09.00 - 17.00

0741667246 comenzi@craftlaser.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!