Casa Darvas La Roche Oradea - Primul Muzeu Art Nouveau din Romania

Casa Darvas La Roche Oradea - Primul Muzeu Art Nouveau din Romania
Cand (si nu daca 😊 ) ajungeti in Oradea, obligatoriu sa va puneti in programul de vizitare si Casa Darvas La Roche. Este una din cele mai frumoase si elegante resedințe de la inceputul secolului XX, evident un simbol Art Nouveau.

Casa face parte din aceeasi familie stilistica careia ii aparÈ›in si palatul Moskovits, Bazarul Árkád, Teatrul Feld (sau teatrul Városliget, astazi disparut) din Budapesta si se inrudeste cu marea vila Schiffer din capitala Ungariei.

"Cladirea este construita in stil Secession vienez cu forme simplificate, geometrice. Planul cladirii este in forma de L, avand faÈ›ada principala spre strada Iosif Vulcan si pe cea secundara spre Crisul Repede. FaÈ›ada principala are trei zone diferit abordate arhitectural. Intreaga faÈ›ada este placata cu marmora la intersecÈ›ia placilor aflandu-se butoni semisferici din caramida smalÈ›uita aparÈ›inand fabricii Zsolnay/Pecs. FaÈ›ada secundara este mai simpla, terasele coborand in trepte pana in strada." (www.wikipedia.ro)

Povestea Casei Darvas La Roche

In anul 1908, initiatorul exploatarii modern forestiere din judetul Bihor, intreprinzatorul evreu Imre Darvas a  achizitionat cladirea situata in Oradea, din str. Iosif Vulcan nr. 11.

De arhitectura casei s-au ingrijit fraÈ›ii Vágó, József si László, arhitecÈ›i de mare prestigiu nascuÈ›i la Oradea, intr-o familie de evrei, insa finantarea lucrarilor a fost asigurata de catre Irmre Darvas.

Casa a fost construita in 2 etape:  in perioada 1909 – 1910 a fost construita aripa de pe strada Iosif Vulcan, iar in perioada 1911 – 1912 – a fost finalizata aripa dinspre Crisul Repede.

In anul 1912, Imre Darvas in asociere cu Alfred La Roche, bancher si avocat originar din Basel, Elvetia au fondat “Intreprinderea Forestiera Unita SA La Roche si Darvas.

Avand in vedere ca pe frontispiciul casei este inscriptionat “Intreprinderea forestiera La Roche si Darvas” se presupune ca incepand cu anul 1912 in aceasta casa au functionat birourile intreprinderii in care cei 2 erau asociati. Si de aici deriva si numele muzeului “Casa Darvas La Roche”. De asemenea, Imre Darvas a locuit in unul din apartamentele din casa Darvas impreuna cu sotia lui, Margit Schütz, fiica unui renumit avocat, Albert Schütz.

Insa, in 1913, dupa moartea lui Imre Darvas casa a fost scoasa la vanzare noii proprietar fiind tot industriasi si comercianti evrei.

La sfarsitul anilor 20, doua din apartamentele din casa Darvas La Roche au fost vandute de catre proprietarul de atunci, Dezso Sor, familiei Simon. Desi familia Simon a fost deportata in lagarele naziste, in anul 1945 s-a intors in Oradea si si-au recuperat casa continuand sa locuiasca in casa Darvas.

Parte din locatarii casei au fost dusi in lagarele de exterminare nazista, de unde parinții Juditei Simon s-au intors in anul 1945.

Asa cum s-a intamplat cu multe cladiri istorice, in perioada comunista o mare parte din cladire a fost nationalizata, un singur apartament ramandand totusi familiei Simon.

Jurnalista Judita Simon, singura urmasa a familiei a locuit in acest imobil, aceasta vanzandu-l Primariei Oradea pentru a fi introdus in circuitul turistic.
Casa Darvas la Roche si-a deschis portile turistilor ca primul muzeu Art Nouveau din Romania, in luna august 2020.  Muzeul a fost restaurant si adus la viata dupa 2 ani de lucrari finantate cu fonduri europene

 

Vizita noastra la Casa Darvas La Roche


M-a impresionat atentia pentru detalii, inca de la intrarea in vila. Pentru a vizita Casa Darvas La Roche trebuie sa iti protejezi incaltamintea cu botosei de unica folosinta.  E ca si cum ai merge in vizita la prietenii tai si te descalti la intrare.  Sa protejezi covoarele si interioarele.  E un gest de respect pentru casa pe care o vizitezi.

La parter gasesti sala de primire, o camera imensa, impersionanta, de unde iti poti cumpara biletele de intrare si unde va fi o cafenea amenajata in stilul inceputului de secol 20.  Tot aici gasesti si o colectie de suveniruri unicate, pregatite cu mare drag de diversi artizani, pentru ca tu sa poti pleca si lua cu tine un pic din sufletul acestui loc minunat.

Tot la parter poti vizita mai multe expozitii temporare:

Moda in Belle Epoque – aceasta expozitie te introduce intr-o lume aparte in care poti admira tendintele si stilurile modei de la inceputul secolului XX, cand doamnele incepeau sa iasa in evidenta prin tinute seducatoare.  Tinutele ieseau in evidenta prin multa dantela, decolteuri generoase, palarii impodobite cu multa dantela si flori si accesorii care se incadrau in noile tentinte ale curentului Art Nouveau care cuprindea toata elita aristocrativa a vremii.

Casa Darvas La Roche OradeaCasa Darvas La Roche OradeaCasa Darvas La Roche Oradea


Muzeul Parfumului – aduna o colectie impresionanta de peste 20.000 parfumuri.  Cea mai veche sticla din colecÈ›ia Muzeului Parfumului dateaza din anul 1820 si este Lubin Eau de Toillete. Parfumul a fost lansat in anul 1808 si in prezent este scos din producÈ›ie. 

Casa Darvas La Roche OradeaCasa Darvas La Roche Oradea

Expozitie de bijuterii Art Nouveau.  Stilul Art Nouveau si-a pus amprenta si pe bijuteriile purtate de catre doamnele din clasa de mijjloc a aristocratiei.  Asa cum stilul Art Nouveau si-a pus amprenta in toate domeniile artei, de la arhitectura cladirilor pana la vestimentatie, stilurile caracteristice acestui curent reprezentate de culoare, flora, fauna, fantezie, forme feminine si scene senzuale, linii curbate, flori si-au pus amprenta si asupra bijuteriilor, formand intr-un final un tot unitar, un stil de viata pana la urma.

Casa Darvas La Roche OradeaCasa Darvas La Roche Oradea

De cand intri in Casa Darvas La Roche te impresioneaza vitraliile prezente la usi si ferestre. Aceastea prezinta motive colorate, urmand de asemenea stilul Art Nouveau de culoare, flori, forme feminine.  Acestea dau o eleganta aparte spatiului. 

Casa Darvas La Roche OradeaCasa Darvas La Roche Oradea

Vitraliile le regasim la absolut toate cladirile Art Nouveau din Oradea, dar va trebui sa scriu un alt articol despre aceste minunatii pentru ca altfel voi scrie un adevarat roman in acest articol, si pe care totusi incerc sa-l tin cat de scurt si de cuprizator pot. 😊

La etaj intram in lumea unei case burgheze, fiind prezentate interioarele camerelor asa cum au fost ele amenajate la inceputului secolului XX. Astfel, daca parterul a fost destinat spatiului de birouri, etajul era destinal vietii private, familiei.

Mobilierul original a fost pierdut de-a lungul vremurilor, fiind insa recreat de muzeografi prin achizitia lui de la colectionari si reconditionat.

Singurul mobilier original este cel din dormitor, format din 12 piese, care dateaza inca la momentul finalizarii constructiei.  

Din Antreul principal se face intrarea in Salonul Doamnelor, Salonul Domnilor Camera Copilului  si Terasa care are deschidere spre Crisul Repede. In Sufragererie se putea intrat din antreul principal, cat si din cele 2 saloane. Tot la etaj, dar in partea cealalta a scarilor se pot vizita dormitorul familiei si baia, bucataria si camera servitoarei.

Antreul principal –aici gasim fantana unicata, construita in stil Secession vienez intre salonul Domnilor si Sufragerie, fiind decorata cu elemente geometrice din ceramica de Zsolnay. Din nou apar vitraliile fac care fac legatura cu terasa exterioara (sau sera) si care impresioneaza prin culoare, forme geometrice, pasari si elemente din natura.

Casa Darvas La Roche OradeaCasa Darvas La Roche OradeaCasa Darvas La Roche OradeaCasa Darvas La Roche Oradea

Salonul Doamnelor – era locul in care doamnele se retrageau pentru un ceai si pentru a povesti despre evenimentele mondene.

Casa Darvas La Roche OradeaCasa Darvas La Roche OradeaCasa Darvas La Roche OradeaCasa Darvas La Roche Oradea

Salonul Domnilor – era locul in care domnii se retrageau dupa masa pentru a fuma un trabuc, a juca sah sau carti si a discuta despre evenimentele politice ale vremurilor

Casa Darvas La Roche OradeaCasa Darvas La Roche Oradea

Sufrageria – era locul de intalnire a familiei pentru a lua masa de seara sau pentru intalnirea cu oaspetii.  In aceasta incapere se regaseste si un pian, la care doamna casei canta pentr a-si intretine oaspetii.

Casa Darvas La Roche OradeaCasa Darvas La Roche Oradea

Camera copilului – gazduieste proiectia video “Visul copilului” , un film proiectat pe peretii camerei, care te duce in visul copilui, de la momentul de la lasarea  serii si pana la ivirea diminetii urmatoare.

Camera servitoarei – a fost amenajata ca o mica expozitie unde gasesti o colectie impresionata de nasturi realizati in acea perioada.

Casa Darvas La Roche OradeaCasa Darvas La Roche Oradea

Bucataria -  ca si la dormitor, s-a pastrat mobilierul existent, acesta fiind reconditionat.  Gasim aici o colectie de carti de bucate din acele vremuri.

Casa Darvas La Roche OradeaCasa Darvas La Roche OradeaCasa Darvas La Roche OradeaCasa Darvas La Roche Oradea

Dormitorul – a fost pastrat exact asa cum a fost el initial, fiind impresionant insa datorita ferestrelor cu vitralii.

Casa Darvas La Roche Oradea

Baia – in baia s-au pastrat grsia si lavoarul ca piese originale, restul elementelor fiind achizitionate de la colectionari.

Casa Darvas La Roche Oradea

Inca de la inceput, cand a inceput reabilitarea casei Darvas la Roche s-a pus accent mare pe faptul ca atat piesele de mobilier cat si piesele decorative, trebuie sa conțina elemente art nouveau si sa fie realizate intre anii 1890-1915.


De ce “Casa Darvas La Roche” este un Muzeu Art Nouveau?

Art Nouveau (termen provenit din limba franceza, insemnand Arta noua) este un stil artistic manifestat in special in artele vizuale, designul si arhitectura de la sfarsitul secolului IXX inceputul secolului XX.

Stilul Art Nouveau nu face decat sa redeseneze motivele artistice. Formele convenționale folosite anterior sunt reinventate, trandafirasii barocului devin roze cu tulpini lungi, frunzele capata nervuri, apar crinii, irisii si alte flori, fibrele vegetale sunt redate cu mai mare acuratețe, surprinse in dezvoltare, pe fațade apar buchete cu tije arcuite, pe cale de a imboboci si inflori.

Oradea este singurul oras din È›ara inclus in reÈ›eaua europeana a oraselor Art Nouveau. Titlul acesta i-a fost acordat in 2011, dupa ce 20 de cladiri din Oradea au fost identificate si recunoscute ca aparÈ›inand stilului Art Nouveau, mai exact, celui Secession, de inspiraÈ›ie austriaca.  Printre ele se afla si Casa Darvas La Roche.

Contacteaza-ne si povesteste-ne despre tine!

Ai un castel, o pensiune, un magazin de suveniruri sau un magazin de artizanat si vrei ca turistii care te viziteaza sa plece de la tine cu amintiri de neuitat?  


Contactaza-ne, povesteste-ne despre tine si impreuna putem crea suveniruri unice, desenate manual de catre prietenul nostru artist, Adrian Samoila.  
Trimite

Suport clienti 09.00 - 17.00

0741667246 comenzi@craftlaser.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!