"Will" – Will Smith
O autobiografie care m-a surprins total
Rate 5 ***** / 5 *****
Nu sunt fan Will Smith. Nu m-am uitat obsesiv la filmele lui, nu am crescut cu The Fresh Prince of Bel-Air, nu ascult rap și, sincer, dacă mă întrebai acum câteva luni ce părere am despre el, probabil aș fi ridicat din umeri și aș fi zis ceva generic de genul „Da, e un actor bun.”
Dar am tot auzit că Will este una dintre cele mai bune autobiografii scrise vreodată. Așa că mi-am zis: hai să vedem despre ce e vorba.
Și, surpriză! M-a prins atât de tare încât mi-a fost greu s-o las din mână.
O poveste despre succes, frică și căutarea autenticității
Will Smith nu-și povestește viața ca o simplă însiruire de evenimente – succes, bani, faimă, Hollywood. Nu. Te ia de mână și te duce direct în mintea lui, în fricile lui, în momentele de triumf, dar mai ales în cele de vulnerabilitate.
Cartea începe cu copilăria lui în Philadelphia, unde crește într-o familie cu un tată autoritar și o mamă care încerca să țină totul sub control. Prima lecție importantă? Frica.
Cartea începe cu o mărturisire neașteptată: Will Smith a fost mereu un fricos. Un copil care și-a construit identitatea în jurul dorinței de a-și face familia să râdă, pentru a evita conflictele și violența. Tatăl său, un om extrem de disciplinat și uneori abuziv, a fost cea mai mare influență asupra lui. De la el a învățat că perfecționismul și munca obsesivă sunt cheia succesului, dar și că această obsesie poate veni la pachet cu sacrificii uriașe.
Unul dintre cele mai puternice momente din carte este povestea zidului. Când era copil, tatăl său i-a cerut să construiască un zid împreună cu fratele său, cărămidă cu cărămidă. Lecția pe care a învățat-o atunci – că tot ce trebuie să faci este să pui o cărămidă perfectă în fiecare zi – a devenit filosofia lui de viață. Și, sincer, citind asta, parcă îți vine să te ridici și să te apuci de orice proiect amânai de luni de zile.
Apoi, îl urmărim în ascensiunea lui muzicală, de la rapper-ul care câștigă premii Grammy până la actorul care rupe topurile cu Men in Black și Independence Day. Dar partea cu adevărat interesantă nu e succesul – e ce se întâmplă în spatele scenei.
Faima nu vindecă rănile interioare
Unul dintre lucrurile care mi-au plăcut cel mai mult la carte este sinceritatea cu care Will își recunoaște greșelile. Când îl vezi pe scenă, ai impresia că are totul sub control. Dar realitatea? În spatele zâmbetului, era un om care se străduia să facă pe toată lumea fericită, în timp ce el însuși se simțea pierdut.
Will Smith și-a construit cariera bazându-se pe o disciplină feroce, pe capacitatea de a controla fiecare detaliu al imaginii și performanței sale.
De la „The Fresh Prince of Bel-Air” până la „Independence Day” și „Men in Black”, fiecare decizie a fost calculată pentru a-l menține în top. Și a funcționat – până când n-a mai funcționat.
Aici cartea devine cu adevărat interesantă. Pentru că Will Smith, starul global, începe să se destrame în spatele cortinei. Perfecționismul lui devine sufocant pentru cei din jur. Familia lui începe să se îndepărteze, iar succesul nu-i mai aduce satisfacția pe care și-o imagina.
Povestea relației lui cu Jada Pinkett Smith este una dintre cele mai intense părți ale cărții. Încearcă să fie soțul perfect, dar descoperă că perfecțiunea e o iluzie. Jada nu vrea o viață de basm într-un palat de la Hollywood – vrea autenticitate, conexiune reală. Iar Will se trezește că succesul lui profesional nu înseamnă nimic dacă nu știe să fie prezent în propria lui viață.
Momente de vulnerabilitate care te lasă pe gânduri
Cel mai puternic capitol pentru mine? Cel în care vorbește despre momentul în care și-a dat seama că banii, faima și cariera nu sunt suficiente ca să umple golurile interioare. Îți dai seama că, indiferent de cât succes ai, dacă nu ești bine cu tine, nimic altceva nu contează.
Unul dintre cele mai puternice momente din carte este cel în care povestește despre călătoria sa în Peru, unde a experimentat ayahuasca de mai multe ori, încercând să-și regăsească liniștea interioară. Până atunci, Will Smith trăise cu ideea că poate controla totul – cariera, imaginea, familia. Dar în acele momente de introspecție profundă, și-a dat seama că succesul și puterea nu i-au rezolvat, de fapt, niciuna dintre problemele reale.
Cartea asta nu e doar despre Will Smith. E despre oricine a încercat vreodată să îmi demonstreze valoarea prin muncă excesivă, despre oricine s-a ascuns în spatele unui zâmbet pentru a evita să îmi confrunte fricile.
Stilul de scriere – o combinație de umor și introspecție
Will are talent la povestit. Cartea e scrisă cu un ritm alert, cu umor (da, m-am trezit râzând cu voce tare de câteva ori) și cu acea naturalețe care face ca fiecare pagină să curgă ușor. Dar ceea ce o face cu adevărat memorabilă este echilibrul perfect dintre autoironie și vulnerabilitate. Nu e genul de autobiografie care să se simtă ca o colecție de laude personale – din contră, Will Smith ne arată că, deși a ajuns pe culmile succesului, a avut și el momente de cădere, de nesiguranță, de epuizare.
Ce rămâne cu tine după ce o citești?
Poate că cel mai mare impact al acestei cărți este lecția despre autenticitate. Will Smith a fost, timp de ani buni, definit de dorința de a fi pe placul tuturor. Asta l-a ajutat să ajungă sus, dar l-a și consumat teribil. Abia când a încetat să mai joace un rol în viața reală, a reușit să se regăsească cu adevărat.
Nu trebuie să fii fan Will Smith ca să învăți ceva din cartea asta. Trebuie doar să fii om.
Recomandarea mea? Citește-o!
Dacă ai ezitat să citești Will pentru că ai crezut că e vorba doar de viața de star de la Hollywood, îți spun clar: merită fiecare pagină. Este o carte care te face să râzi, să te gândești la propriile alegeri și, mai ales, să îți amintești că succesul adevărat începe cu tine.
Este o carte despre căutarea identității, despre cum succesul nu îți garantează fericirea și despre cum, uneori, cele mai grele lecții vin atunci când ai impresia că le-ai învățat pe toate.
Ce mi-a plăcut cel mai mult a fost umorul lui Will Smith și autoironia cu care își povestește viața. Nu se ia prea în serios, dar în același timp, îți oferă lecții valoroase despre ambiție, eșec și vulnerabilitate.
Dacă ai nevoie de o carte care să te motiveze fără să îți servească clișee motivaționale, „Will” este alegerea perfectă. Este una dintre acele cărți care te fac să te gândești serios la propria ta viață, la alegerile tale și la ce înseamnă, de fapt, succesul.
Și cine știe? Poate după ce o citești, te vei gândi și tu să pui acea primă cărămidă pentru visul tău, oricare ar fi el.
Cartea o gasesti pe EDITURA Lifestyle Publishing, ELEFANT, CARTURESTI sau BOOKZONE
Titlu: Will
Autor: Will Smith, Mark Manson
Editura: LifeStyle Publishing
Numar pagini: 400
Daca ai citit-o, mi-ar placea sa-mi lasi in comment parerea ta. 😏