Ce poti face 5 zile intr-o vacanta in Oradea - Ziua 1

Ce poti face 5 zile intr-o vacanta in Oradea - Ziua 1

Daca nu stiai asta despre mine….o afli acum…😊  Eu nu locuiesc din totdeauna in Oradea, m-am mutat aici doar acum 8 ani, inainte am locuit in Bucuresti pentru 14 ani 😊

Deci si eu inca descopar Oradea si ma minunez de ce frumos evolueaza si creste.  

Ioana si Sergiu locuiesc in Bucuresti si suntem prieteni….de-o viata 😊  Adica eu cu Ioana ne stim si suntem prietene doar din clasa a 9-a de liceu 😊, la fel cu Alex, fiind toti 3 in aceeasi clasa pe tot parcursul liceului, iar cu Sergiu deja ne stim din 2011, 10 ani trecuti deja …

Ne rugam de ei de vreo 5 ani sa vina in Oradea….si ba ca-I departe, ba ca job, ba vacante….au fost tot gasite scuze …pana anul asta!    

Anul asta insa, m-a sunat Ioana intr-o zi si mi-a zis…”Venim…😊  Dar vezi ca stam o saptamana” .  Yeyyy!!  

Si apoi panica!  Cum le facem programul sa viziteze cat mai mult din Oradea si sa plece cu Oradea in suflet, sa spuna si altora ce frumos e orasul si bineinteles, sa revina?  

Au stat in Oradea o saptamana si am tot amanat sa scriu despre asta pentru ca nu stiam cum sa structurez articolul…sa iti povestesc despre intreaga saptamana sau sa iau zi cu zi si sa-ti povestesc si apoi sa fac un articol rezumat sa structurez vacanta?  
 

Si, in sfarsit, m-am hotarat!  O sa fac un serial de “Ce poti faci face 5 zile in vacanta in Oradea?” , cate un articol pe saptamana…si apoi voi incheia foiletonul cu un articol in care sa fac un rezumat…si sa mai vin si cu alte propuneri, lucruri pe care noi nu am mai apucat sa le facem… 
 

De acord?  Sa incepem….
 

De ziua “0” nu o sa iti povestesc multe….:)  Au venit duminica dupa-amiaza si ne-am hotarat sa stam acasa, in curte, facem un gratar si ne racorim de caldura.  Si incepem in forta de luni.

Ce poti face 5 zile in vacanta in OradeaCe poti face 5 zile in vacanta in Oradea

Ne-am luat si noi o mini-vacanta si am fost turisti in orasul in care locuim.  Mie oricum mi se pare super ideea asta, am mai facut-o si in Bucuresti, dar si in Alba Iulia, si da…am continuat cu turist in Oradea. 

Ideea e ca atunci cand locuiesti intr-un oras turistic, nu dai neaparat importanta frumusetilor din jurul tau.  Cand insa iti setezi intentia de a fi  turist, e foarte interesant cum ti se schimba dintr-o data perspectiva.  Cred ca te relaxezi si incepi sa vezi cu alti ochi lucrurile din jurul tau.  
 

ZIUA 1

Luni dimineata 😊  Ne-am trezit, ne-am relaxat …ca doar asa se incepe prima zi “oficiala” de vacanta si am pornit sa exploram Oradea
 

Prima oprire a fost la Dealul Ciuperca


Am vrut sa le aratam cum se vede orasul de sus, panorama orasului.  Seara cred ca e mult mai frumos…cand se vad si toate luminile orasului, dar noua asa ne-a iesit…de dimineata 😊.  Poti ajunge acolo pe jos sau cu masina, tu alegi.  

Dealul Ciuperca OradeaDealul Ciuperca OradeaDealul Ciuperca Oradea

 

Am stat la Ciuperca maxim o jumatate de ora, nu am mai stat sa bem o cafea la restaurantul de acolo pentru ca deja ne relaxasem acasa si eram pusi pe fapte mari. 

Urmatoarea oprire a fost Sirul Canonicilor


Sirul Canonicilor este un complex arhitectural baroc, format din 10 clΔƒdiri înΘ™iruite. Are 57 de arcade si un coridor lung de 250 m ce uneste cele 10 cladiri.   

Mie personal imi place acest loc pentru fotografiile pe care le pot face acolo.  Si pentru energia locului.  Simti un aer baroc, dar in acelasi timp parca ancorat in prezent.  Foarte multi miri isi fac acolo fotografiile de nunta sau de cununie. 

Din pacate putini turisti care ajung in Oradea stiu de acest loc frumos care poate fi vizitat si admirat si fotografiat.  Acum stii 😊 …si de abia astept sa vad si fotografiile tale din Sirul Canonicilor. 

Sirul Canonicilor OradeaSirul Canonicilor OradeaSirul Canonicilor Oradea


Exact vis-à-vis de Sirul Caninicilor este Complexul Arhitectural Baroc compus din Palatul Baroc.  Biserica Roman - Catolica si parcul baroc.

Aici gasesti cel mai extins ansamblu arhitectural baroc din Romania, sustinut de Maria Tereza a Austriei. 

Pe langa arhitectura minunata, ce e de stiut este ca acest Palat are 365 ferestre 😊  Din cate am inteles, in curand se va putea vizita si interiorul acestuia.  Bineintels, o parte din el 😊

In catedrala Romano-Catolica se organizeaza tot timpul anului concerte de muzica clasica si sunt organizate diverse expozitii.  Ai mari sanse sa prinzi un eveniment acolo. 

Iti recomand sa te plimbi si prin parc, sa vizitezi si Teatrul de Vara si poate sa faci si o reprezentatie in fata prietenilor. 😊  Eu o fac de fiecare data.  “Urc” pe scena si dansez, cant…Mi se pare super funny. 

Ah, sa nu uit:  daca ajungi cumva in Oradea primavara, cand sunt infloriti magnolii, te rog din suflet sa vi la Palatul Baroc sa ii vezi!  E un spectacol pe cinste! 

Palatul Baroc OradeaPalatul Baroc OradeaPalatul Baroc Oradea

Palatul Baroc OradeaPalatul Baroc Oradea

Palatul Baroc OradeaPalatul Baroc OradeaPalatul Baroc Oradea

Si cred ca a venit momentul sa luam o pauza. 😊  Am ales sa mancam la The Dock, o terasa amplasata exact pe malul Crisului, de unde poti vedea Piata Unirii cu Palatul Vulturul Negru si Palatul Primariei  Iar mancarea…curcubeu 😊.  E una din locatiile noastre preferate si o recomandam de fiecare data cu responsabilitate maxima.  Nu poti rata asta 😊  Si-ti mai dau un pont…alege o bere Bers Nova Nu iti spun acum mai multe despre ea, dar o sa te rog sa-mi povestesti dupa cum a fost 😊
 

Am mancat bine, ne-am odihnit picioarele :) si am plecat din nou la pas prin Oradea 😊

Bineinteles ca in Piata Unirii am vizitat Palatul Vulturul Negru – as putea spune ca este emblema Art Nouveau Din Oradea.

Iti spun doar atat deocamdata…ca la vremea inaugurarii lui (la inceputul secolului XX) functiona ca un mall 😊 cu birouri, hotel, casino, magazine. Avea si un cinematograf si tocmai am aflat ca acum se lucreaza pentru ca acesta sa fie din nou functional – de abia astept sa merg acolo la un film bun. 


Palatul Vulturul Negru OradeaPalatul Vulturul Negru OradeaPalatul Vulturul Negru OradeaPalatul Vulturul Negru OradeaPalatul Vulturul Negru OradeaPalatul Vulturul Negru Oradea

Tot in Piata Unirii, in spatele Catedralei Greco-Catolice, fata in fata cu Biserica cu Luna, este Scoala Normala Greco Catolica, un loc plin de flori si de frumusete rara.  De fiecare data cand iesim la plimbare si ajungem in zona, acolo ne incarcam cu multa energie pozitiva.  O sa-ti placa mult!

OradeaOradeaOradea
 

Cladirile Art Nouveau

Tot in plimbare am ajuns si la Teatrul Regina Maria, am vizitat strada Republicii unde am admirat cladirile Art Nouveau ("maine" :) o sa iti povestesc mai multe despre cladirile Art Nouveau ca a venit si Samo (prietenul nostru Adrian Samoila) cu noi si ne-a povestit despre ele.  In prima zi le-am vazut doar asa, de incalzire...dar a doua zi Samo ne-a povestit istoria lor si stiut cum sa ne uitam dupa desenele colorate, cu flori, animale, adica am invatat sa observam stilul Art Nouveau al acestor cladiri).  Am ajuns si la casa cu iedera :)...este o casa privata dar turistii care o observa nu pot trece pe langa ea fara sa faca o multime de fotografii :).  Nu stii unde e?  Scrie-ne si iti spun cum sa ajungi acolo. 

Teatrul Regina Maria OradeaCasa Darvas La Roche OradeaArt Nouveau Oradea

Art Nouveau OradeaArt Nouveau OradeaArt Nouveau Oradea

palatul Vulturul Negru OradeaArt Nouveau OradeaArt Nouveau Oradea

A fost o zi lunga….am ajuns apoi la umbra in Parcul Libertatii, unde ne-am plimbat pe aleile racoroase de pe malul Crisului.  Este parcul meu preferat.  Acolo gasesti si o cafenea mica si cocheta Petit, unde poti bea o cafea buna si o racoritoare la fel de buna.  Sincera sa fiu, acolo e cu noroc sa gasesti masa 😊  Sau, te mai plimbi, mai vanezi o masa….si la un moment dat, daca iti doresti cu adevarat un loc se va elibera…pentru tine 😊

Podul Intelectualilor OradeaParcul Libertatii OradeaParcul Libertatii Oradea
Cel mai frumos parc OradeaCel mai frumos parc OradeaCel mai frumos parc Oradea
 

Afara era foarte totusi foarte cald…si pentru ca le-am tot povestit de BersNova – Fabrica de bere artizanala din Bors, am hotarat sa fugim si sa incheiem acolo seara.  Chiar daca era in timpul saptamanii si nu erau concerte, am zis ca o bere buna nu face rau nimanui. Da, stiu, acum trebuie sa va povestesc si despre BersNova...dar am prea multe sa iti spun, asa ca voi scrie un articol doar sa iti povestesc despre ei.  Da, am multe de spus :))

So, here we are  :)  Rupti de atata plimbat pe jos....dar happy sa fim cu prieteni dragi!  

Bers Nova OradeaBersNova OradeaBersNova Oradea


 

Contacteaza-ne si povesteste-ne despre tine!

Ai un castel, o pensiune, un magazin de suveniruri sau un magazin de artizanat si vrei ca turistii care te viziteaza sa plece de la tine cu amintiri de neuitat?  


Contactaza-ne, povesteste-ne despre tine si impreuna putem crea suveniruri unice, desenate manual de catre prietenul nostru artist, Adrian Samoila.  
Trimite

Suport clienti 09.00 - 17.00

0741667246 comenzi@craftlaser.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!