Ce poti face 5 zile intr-o vacanta in Oradea - Ziua 2

Ce poti face 5 zile intr-o vacanta in Oradea - Ziua 2

“Ieri”, in prima zi de vacanta prin Oradea impreuna cu prietenii nostril am umblat mult.  Am vrut, cred, ca sa le aratam totul dintr-o data.  😊 Si am cam facut un tur general, pentru ca apoi sa le luam pe rand si sa le aprofundam 😊


Daca ai ratat prima zi din vacanta noastra din Oradea, intra aici si citeste pe unde ne-am plimbat Ce poti face 5 zile intr-o vacanta in Oradea - Ziua 1

Initial am vrut sa luam un ghid local care sa ne faca un program de cateva ore si sa ne povesteasca despre cladirile din Oradea.  Pentru ca da, e multa poveste si istorie in spate.

Chiar am luat legatura cu cativa ghizi care sa ne faca un program personalizat pentru grupul nostrum de 4 persoane.  Pentru ca noi locuim in Oradea, nu stiam exact ce la sa ne asteptam.  Exista ghizi, nu exista?  Care sunt costurile? Care sunt traseele…daca se poate personaliza un traseu.  Da, stiu, aveam multe intrebari de genul asta.

Si, am luat legatura cu  ei si spre surpinderea noastra sunt multe companii care asigura aceste servicii pentru turisti. 

Cel mai mult ne-a placut de Oradea City Tour …. au mai multi ghizi si au fost extrem de deschisi la propunerile noastre de a ne personaliza turul.  Cum altfel?  😊  Noi personalizam tot ce prindem 😊  Costul pentru 3-4 ore a fost stabilit la 200 lei (pe grup) si mie mi s-a parut super rezonabil, plimbarea fiind pe jos.

Daca vrei mai multe detalii, scrie-mi in commenturi si iti voi da si numar de telefon si persoana de contact.  Mie mi-a placut mult comunicarea cu ei.

Intre timp, insa….ne-a sunat prietenul nostru Adrian Samoila, de care eu iti tot povestesc ca tare ne e drag de el.  El e cel care ne face toate desenele pentru suvenirurile noastre. 😊  Si, in plus, e o enciclopedie!  Stie toate povestile cladirilor, despre Oradea (si nu numai) si cand i-am zis ca vrem sa vizitam orasul cu ghid s-a suparat! Pentru ca si el ghid!  Si vrea el sa vina cu noi sa ne faca turul orasului.

Zis si facut!  Am stabilit ca ne vedem la 12.00 la noi acasa, incepem bineinteles cu o cafea si relaxarea de vacanta si apoi pornim la drum. 

ZIUA 2

Ziua 2 am inceput-o in Cetatea Oradea. 

Legenda spune că în jurul anului 1092, regele Ungariei, Ladislau I, in timp ce se afla la vânătoare prin Tara Crișurilor a decis să facă tabăra în apropiere de Crișul Repede.

 In timp ce dormea, in vis i-a aparut Fecioara Maria, care i-a ceut regelui să ridice o biserică chiar în acel loc.
Fiind cucerit de frumusețea locului, decide ca atunci când va muri rămășițele sale pământești să fie aduse în această biserică, ridicată chiar de el, la îndemnul Fecioarei Maria.

A numit acest loc Várad, iar în jurul mănăstirii a fost construită o cetate care a fost timp de secole un scut în apărarea creștinătății.


Ca si arhitectura, Cetatea Oradea este formata din 12 corpuri și 5 bastioane, fiecare bastion purtând un nume specific: Bastionul Aurit (construit în 1572), Bastionul Bethlen (finalizat în 1618), Bastionul Ciunt (început în timpul principelui Sigismund și refăcut în anul 1599), Bastionul Crăișorul (finalizat în 1570) și Bastionul Roșu (ridicat în 1580).

Monumentul cel mai important este Palatul Princiar, construit în stil renascentist, după planurile arhitectului Giacomo Resti. Ridicat în două etape, între 1620 și 1629, respectiv între 1638 și 1648, palatul este format din cele cinci bastioane care dau astfel imaginea unui pentagon regulat.

Acum, in aceasta perioada in care am vizitat-o noi, se lucreaza la Podul de la intrarea in Cetate si in jur sunt lucrari de constructii.  Dar interiorul Cetatii se poate vizita.

Aici gasesti Muzeul Cetatii Oradea, care gazduieste multe expozitii permenente (Istoria fotografiei orădene; „Biserici în palat – cercetări arheologice în Palatul Princiar”; Expoziţia Episcopiei Greco-Catolice de Oradea – File de istorie;  Expoziţia Bisericii Reformate Oradea; Expoziţia Episcopiei Romano-Catolice de Oradea) si temporare si care merita vizitat.

La subsolul corpului K functioneaza un spațiu unic în România: Memorialul „Rezistență și Represiune în Bihor”, care amintește de faptul că în Cetatea Oradea la finele celui de-al Doilea Război Mondial, Lagărul de internați nr. 1, unde au fost încarcerați etnicii germani, deportați în URSS și primii dușmani ai poporului.

Ce mai poti vizita aici?  Muzeul Pâinii, care s-a amenajat în fosta brutărie din Cetatea Oradea care a funcționat mai bine de 300 de ani. Se pot vizita cele 6 cuptoare care functionau aici, precum și uneltele tradiționale de facut paine.

Noi nu am mai apucat de data asta sa le vizitam, dar daca aveti timp...intrati si bucurati-va de el.  

Aici, in Cetatea Oradea se organizeaza majoritatea festivalurilor si targurilor din Oradea.  Plus concerte 😊  Daca ai noroc sa prinzi Festivalul Medieval care se tine o data pe an, vara...pleci de aici incarcat 

Pe una din laterale este strada Breslelor Medievale, acolo desfasurandu-si activitate multi artisti locali.  Poti intra in atelierele lor sa-I vezi cum lucreaza si le poti chiar cumpara creatiile. 

Acolo isi desfasoara activitatea si Tinu, omul care mi-a explicat la inceput cum se lucreaza pielea.  De la el am invatat extrem de mult si face niste lucruri din piele, handmade, super frumoase.  In online il gasesti aici Transilvanian Monk

Cetatea OradeaCetatea OradeaCetatea Oradea

Cetatea OradeaCetatea OradeaCetatea Oradea


 

Unde am mancat? 

Ne-am oprit pentru a ne trage sufletul la Hanul cu Noroc.  Este un restaurant cu specific romanesc, unde mancarea este foarte buna, preturile rezonabile, iar portile imense. 😊 Si sunt extrem de multe locuri, atat pe terasa cat si in interior. Este imposibil sa nu gasesti acolo un loc. Si asa ne-am pregatit sa ne mai plimbam o dupa amiaza prin soare si caldura 😊   
 

Cladirile Art Nouveau din Oradea


Bineinteles ca Samo nu ne-a dus sa ne arate cladirile pe care le poate vedea toata lumea in oras.  Ne-a dus la cele mai putin cunoscute.  Asta e farmecul lui Samo si de-asta noi il iubim atat de mult.  Ii place arta in forma ei pura :)

1. Magazinul de sticlarie – La inceputul secolului XX Deutsch K. Ignác a construit un magazin de prezentare și desfacere de sticlarie și porțelanuri pe strada Vasile Alecsandri nr. 4. Putera lor comercială se reflecta și pe fațada magazinului, care a fost proiectat cu vitrine mari, în care erau etalate articole de sticlă colorate, gravate și porțelanuri pictate cu motive florale.

Din pacate, acum cladirea desi este renovata, este goala.  Atat apartamentele de locuit de deasupra cat si magazinele de prezentare de la parter.  

Magazin de sticlarie Oradea Art Nouveau




















2. Palatul Moskovits Adolf și fii – se poate admira atat din Piata Unirii cat si de pe Strada Vasile Alecasandri.  Este situate chiar pe colt.  Este decorat cu multe placate ceramice colorate, ceea ce-i da un aer Art Nouveau aparte. Ceea ce nu stiam este ca in curtea interioara a functionat un ascensor exterior…dar care din pacate nu mai exista.

In perioada in care ne-am plimbat noi prin Oradea, se pregateau zilele Art Nouveau.  Se vede din fotografii cum atunci se montau instalatiile 3D din pânze imprimate cu decorațiuni zoomorfe, elemente specifice curentului Art Nouveau

Art Nouveau OradeaArt Nouveau Oradea

Da, stiu, la fiecare pas in Oradea poti descoperi o capodopera, o caldire Art Nouveau.  Am iesit din Pasajul Vulturul Negru inspre Crisul Repede...si deja pe colt vezi o alta parte a Palatului Vulturul Negru.

Art Nouveau Oradea

Te-ai prins si tu cum deosebesti o cladire Art Nouveau de o cladire normala, nu?  Toate cladirile Art Nouveau sunt colorate si sunt decorate cu forme de pasari, flori, in special forme rotunde.  Toate sunt colorate si iti atrag privirea pentru ca parca ai fi intr-o poveste.  Ele dateaza majoritatea de la inceputul secololului XX, fiind renovate in ultimul timp cu fonduri europene si readuse la farmecul lor de altadata. 
 

3. Vis-à-vis de palatal Vulturul Negru este Sinagoga Zion – aceasta a fost construita de catre evreii reformişti din Oradea în anul 1878, ca urmare a separarii acestora de comunitatea evreiască ortodoxă în anul 1870.  Ce e interesant la ea este ca in partea superioara are un brau de motive colorate, ceea ce indica clar curentul Art Nouveau ce a ajuns in Oradea si care deja este folosit pe toate cladirile. 

Art Nouveau Oradea

Ca sa ajungem pe Malul Crisului ia ghici pe unde am trecut?  Printr-un tunel….:)  Acest coridor care face legatura intre Sinagoga Zion si Malul Crisului trece printr-un restaurant.  (este restaurantul Mediterana care este chiar in spatele Sinagocii). Da, ai voie sa treci pe acolo chiar daca nu consumi…doar sa stii ca poti face asta. 😊  . Cobori scarile catre toaleta restaurantului si acolo gasesti locul de trecere 😊  Eu zic sa incerci….chiar e interesant 😊 

Art Nouveau OradeaArt Nouveau OradeaArt Nouveau Oradea

Si am ajuns nou la Podul Intelectualilor – la inceputul secolului era din lemn si ca sa-l traversezi trebuia sa platesti o para :)  Acum e gratis :)  

Art Nouveau Oradea

Arta ascunsa 


Si de aici, am inceput sa intram in curti 😊  Chiar daca pe strada principala nimic nu anunta ca vei gasi ceva cladire Art Nouveau, cum intrai intr-o curte (da, locuita de oameni 😊 ) mai dadeai de niste cladiri (din pacate nerenovate)….dar care ne arata stilul in care s-a construit si cum au trait oamenii la inceputul secolului. 

In aceasta plimbare am simtit ca am vazut stilul Art Nouveau asa cum niciodata nu l-am vazut…in opere de arta ascunse 😊 Pai…doar ne-am “furisat” prin curti pe care nimeni nu le viziteaza 😊.  

Asta imi place la toate intalnirile si discutiile cu Samo!  Cunosti, vezi, simti....necunoscutul!  :)

Art Nouveau OradeaArt Nouveau OradeaArt Nouveau Oradea
 

Ruinele inca nerenovate din jurul Teatrului Regina Maria

In jurul Teatrului regina Maria din Oradea incepe sa arate foarte frumos.  Noi cladiri Art Nouveau prind viata.  Stiu ca e nevoie de timp, nimic nu se poate face intr-o zi.  Dar nu stiam pana acum ca de fapt tot ce e in jurul lui e de fapt arta.  Art Nouveau care inca e in ruine….dar si cand va fi gata…:d

Asa arata ruinele zilele astea….si eu zic sa pastram fotografiile astea ca peste cativa ani…nimic nu va mai fi asa.  Totul va fi arta!    

Art Nouveau OradeaArt Nouveau Oradea

Art Nouveau OradeaArt Nouveau Oradea

Art Nouveau OradeaArt Nouveau Oradea
Art Nouveau Oradea
Teatrul regina Maria OradeaArt Nouveau Oradea


Art Nouveau luminat

Daca ajungi in Oradea nu rata cladirile Art Nouveau luminate.  Viziteaza orasul si noaptea pentru ca spectacolul este pe cinste.  Iti las marturie multele fotografii pe care le-am facut.

Art Nouveau OradeaArt Nouveau Oradea

Art Nouveau OradeaArt Nouveau Oradea

Art Nouveau OradeaArt Nouveau Oradea

Art Nouveau OradeaArt Nouveau OradeaArt Nouveau OradeaArt Nouveau Oradea

Art Nouveau OradeaArt Nouveau Oradea

Art Nouveau OradeaArt Nouveau Oradea


 

Contacteaza-ne si povesteste-ne despre tine!

Trimite

Suport clienti 09.00 - 17.00

0741667246 comenzi@craftlaser.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!