Descriere
Tablou suvenir, imprimat pe canvas, Casa Darvas La Roche, Art Nouveau, Oradea
Produsul Tablou suvenir, imprimat pe canvas, Casa Darvas La Roche, Art Nouveau, Oradea este realizat in atelierul Craftlaser din Oradea
Desenul care sta la baza produsului Tablou suvenir, imprimat pe canvas, Casa Darvas La Roche, Art Nouveau, Oradea este realizat manual de artistul local Adrian Samoila.
Dimensiune: 20 cm x 20 cm
Material: canvas
Pentru colaborare, va rugam sa ne contactati pe e-mail sau la numarul de telefon afisat pe site. Se acorda preturi speciale.
Durata de livrare: maxim 5 zile lucratoare
Produsul “Tablou suvenir, imprimat pe canvas, Casa Darvas La Roche, Art Nouveau, Oradea” este cadoul ideal pentru prietenii nostri care nu au fost cu noi in vacanta in Oradea si au vizitat Casa Darvas La Roche, un simbol Art Nouveau din Romania. Dar pentru ca ne gandim la ei, vrem sa le oferim un suvenir cadou.
Cu noi nu mai ai nicio grija ca nu ai ce suvenir sa alegi! Te-ai gandit ca poti sa faci un cadou un suvenir inedit? Cu un Tablou suvenir, imprimat pe canvas, Casa Darvas La Roche, Art Nouveau, Oradea sigur nu dai gres.
Produsul Tablou suvenir, imprimat pe canvas, Casa Darvas La Roche, Art Nouveau, Oradea este realizat in atelierul Craftlaser din Oradea.
Desenul care sta la baza produsului Tablou suvenir, imprimat pe canvas, Casa Darvas La Roche, Art Nouveau, Oradea este realizat manual de artistul Adrian Samoila.
Pentru colaborare, va rugam sa ne contactati pe e-mail sau la numarul de telefon afisat pe site. Se acorda preturi speciale.
Hai alaturi de noi si pe pagina noastra de Facebook
Descopera intreaga colectie de suveniruri gravate din Oradea, toate desenele fiind realizate manual de catre artistul Adrian Samoila.
In anul 1908, initiatorul exploatarii modern forestiere din judetul Bihor, intreprinzatorul evreu Imre Darvas a achizitionat cladirea situata in Oradea, din str. Iosif Vulcan nr. 11.
De arhitectura casei s-au ingrijit frații Vágó, József si László, arhitecți de mare prestigiu nascuți la Oradea, intr-o familie de evrei, insa finantarea lucrarilor a fost asigurata de catre Irmre Darvas.
Casa a fost construita in 2 etape: in perioada 1909 – 1910 a fost construita aripa de pe strada Iosif Vulcan, iar in perioada 1911 – 1912 – a fost finalizata aripa dinspre Crisul Repede.
In anul 1912, Imre Darvas in asociere cu Alfred La Roche, bancher si avocat originar din Basel, Elvetia au fondat “Intreprinderea Forestiera Unita SA La Roche si Darvas.
Avand in vedere ca pe frontispiciul casei este inscriptionat “Intreprinderea forestiera La Roche si Darvas” se presupune ca incepand cu anul 1912 in aceasta casa au functionat birourile intreprinderii in care cei 2 erau asociati. Si de aici deriva si numele muzeului “Casa Darvas La Roche”. De asemenea, Imre Darvas a locuit in unul din apartamentele din casa Darvas impreuna cu sotia lui, Margit Schütz, fiica unui renumit avocat, Albert Schütz.
Insa, in 1913, dupa moartea lui Imre Darvas casa a fost scoasa la vanzare noii proprietar fiind tot industriasi si comercianti evrei.
La sfarsitul anilor 20, doua din apartamentele din casa Darvas La Roche au fost vandute de catre proprietarul de atunci, Dezso Sor, familiei Simon. Desi familia Simon a fost deportata in lagarele naziste, in anul 1945 s-a intors in Oradea si si-au recuperat casa continuand sa locuiasca in casa Darvas.
Parte din locatarii casei au fost dusi in lagarele de exterminare nazista, de unde parinții Juditei Simon s-au intors in anul 1945.
Asa cum s-a intamplat cu multe cladiri istorice, in perioada comunista o mare parte din cladire a fost nationalizata, un singur apartament ramandand totusi familiei Simon.
Jurnalista Judita Simon, singura urmasa a familiei a locuit in acest imobil, aceasta vanzandu-l Primariei Oradea pentru a fi introdus in circuitul turistic.
Casa Darvas la Roche si-a deschis portile turistilor ca primul muzeu Art Nouveau din Romania, in luna august 2020. Muzeul a fost restaurant si adus la viata dupa 2 ani de lucrari finantate cu fonduri europene