Odata ce ajungi in Bucovina, o parte din suflet iti ramane acolo si vii acasa cu ea in suflet. Cu Bucovina si oamenii din zona…
Pe Raluca am cunoscut-o la inceputul lunii martie, anul trecut….cand inca visam sa calatorim, visam la vacante, imbratisarile erau normalitate 😊 Cand inca ne faceam planuri pentru vara, ne pregateam atat noi cat si pensiunile cu noi suveniruri, cand inca ne gandeam sa adaugam un mic zambet calatorilor prin Romania.
Raluca ne-a sunat si ne-a povestit de Pensiunea “La Roata”, o pensiune cu suflet, pentru suflet. Ne-a povestit despre locul in care autenticitatea si valorile traditionale romanesti intalnesc prezentul si confortul. Si ne-am indragostit pe loc de acel loc magic.
Si pentru ca in cadrul complexului exista si un magazine de suveniruri, Ramona Selig (sufletul din spatele pensiunii) s-a gandit sa ofere turistilor si posibilitatea de a pleca acasa cu o amintire de suflet. Si astfel s-au gandit la noi. De fapt asa ne-am cunoscut. Raluca ne-a gasit si a vazut suvenirurile noastre gravate, i-au placut si am pus la cale un proiect prin care sa realizam cateva suveniruri realizate dupa casele traditionale bucovinene. Noi, adica, prietenul nostru Adrian Samoila 😊 s-a pus pus pe treaba, a desenat casele si apoi in atelier noi le-am transpus in magneti de frigider, care au iesit….asa…😊
Noi am ajuns in zona in luna septembrie, fiind clar prima noastra optiune de concediu. Noua ne place tare mult sa ne cunoastem colaboratorii. Si, in fiecare an, ne urcam in masina si ii vizitam pe toti 😊
Dar, hai sa va povestesc de experienta noastra odata ajunsi acolo. Am avut senzatia ca intram intr-o alta lume. Chiar la intrare te intampina o casa traditionala unde este si receptia si bineinteles indicatoare pentru a nu te “rataci”. 😊
Pensiunea “La Roata” este un muzeu al satului in miniatura, avand 5 case taranesti, traditionale (Vasile, Anastasia, Zenovia, Elisabeta si Dumitru), toate stramutate bucata cu bucata, in cadrul complexului.
Da, pensiunea “La Roata” este de fapt un complex turistic, i-as putea spune chiar “satul La Roata”,in care odata ce intri uiti total de viata “din afara”. Te cucereste cu totul si creaza efectiv o oaza de relaxare si de bine, in care timpul parca s-a oprit in loc.
Este multa liniste, sunt flori la ferestre si de fapt peste tot, si toate detaliile caselor sunt foarte frumos scoase in evidenta. Si cele din exterior dar si cele din interior. Parca faci o calatorie in trecut, mai ales ca pot fi admirate in voie, iar gazdele, extrem de amabile. Din pacate pentru noi, nu am putut vizita casele pe interior, toate fiind ocupate de turisti.
Curtea pensiunii este generoasa, plina cu multa verdeata si flori, cu locuri de joaca, bancute si masute.
Pe cateva hectare, cu o priveliste de care nu te mai poti satura, gasesti case taranesti vechi de peste 100 de ani, vile moderne, un loc unde poti lua micul dejun, grill house, gift shop, locuri de joaca si casa in care stau gazdele. Totul intr-o armonie perfecta.
Sigur ca nu va voi povesti de cazarea moderna, pentru ca complexul are si cateva vile in care te poti caza (desi odata intrat in complex oricum simti ca intri intr-o lume de basm), dar in schimb am sa va povestesc despre cazarea rustica…si o sa va povestesc de casele traditionale pe care eu una nu m-am saturat sa le privesc si sa le fotografiez.
In primul rand, trebuie sa va spun ca toate casele au nume din familia gazdei (bunici, strabunici)
Casa Vasile
Este stramutata din Manastirea Humorului, are o vechime de 100 de ani si o suprafata de 52 mp. Este formata din doua camere decomandate, fiecare cu pat matrimonial si o baie comuna, cu dus. Una dintre camere are si 1 pat single.
Casa Anastasia
Este o casa boiereasca stramutata, originara din localitatea Partesti, cu o vechime de peste 90 de ani si o suprafata de 57 mp, cu motive florale traditionale pe fatada.
Formata din doua camere spatioase decomandate, cu cate 1 pat matrimonial + o baie comuna, pe hol.
Casa Zenovia
Casa stramutata din comuna Izvoarele Sucevei, „sus, de la munte”, cu o vechime de 120 de ani si o suprafata de 47 mp. Este formata din doua camere decomandate, fiecare cu pat matrimonial. Baia (cu dus) se afla pe hol.
Casa Elisabeta
Casa stramutata cu o vechime de peste 100 de ani, cu suprafata de 36 mp, formata din 2 camere semidecomandate si baie cu dus. O camera are pat dublu; cea de-a doua are 1 pat single.
Casa Dumitru
Este preferata mea. Inca nu stiu de ce, dar este casa care mi-a atras atat de mult atentia ca in fiecare dimineata, cand luam micul dejun stateam in fata acestei case si o admiram.
Casa este stramutata din Manastirea Humorului, cu o vechime de 110 ani si o suprafata de 52 mp, si este formata din doua camere semidecomandate si o baie comuna, cu cada. O camera are pat matrimonial; cea de-a doua are doua paturi single.
Pentru ca noi am fost in vacanta intr-o perioada pandemica, restaurantul functiona doar pentru micul dejun. Micul dejun se ia in Casa Constantin, un loc amenajat in interior ca si stradutele unui sat. Casa este sapata in pamant, iar acoperisul este cu iarba, un fel de Hobbit house 😊
La micul dejun se servesc preparate din zona si ce mi-a placut cel mai mult, din ingrediente naturale, multe din preparate fiind realizate in casa ( cum ar fi zacusca, de exemplu) sau de la producatori locali (unt de casa (yummi), lapte, oua)
Noi, dupa micul dejun ieseam din complex si am vizitat zona (o sa va povestesc intr-un alt articol ce am vizitat noi in Bucovina) si Cetatea din Suceava, iar seara cand ajungeam intram in Paradis. In camera am gasit cateva recomandari unde sa luam cina in oras (dar, cum spuneam, multe fiind inchise din cauza pandemiei), am preferat sa ne comandam de mancare si sa luam cina pe terasa Restaurantului (da, tot in fata Casei Dumitru…😊 ).
Atat pe Raluca cat si pe Ramona le gasesti in permananta in complex, fiind extrem de amabile, dragute si se asigura in permanenta ca nu iti lipseste nimic. Sunt acolo pentru tine, fara a le simti absolut deloc prezenta. Un bun simt pe care cu greu il gasesti in alta parte.
Daca inca nu ai calcat pragul pesiunii, cu mare drag iti recomandam o vacanta la Pensiunea "La-roata" din Bucovina.
Dar, poate deja ai fost acolo! Ce ti-a placut cel mai mult?
Amintirile noastre din Muzeul satului in miniatura "La Roata" din Bucovina