Si, pentru ca totusi e destul de frig afara, ne-am propus sa vizitam Muzeul Tarii Crisurilor. Oricum nu l-am vizitat pana acum, s-a renovat de curand, si inca se lucreaza pentru deschiderea de noilor sectii.
Primul muzeu din Oradea
In Oradea, primul muzeu a fost inaugurat in iunie 1896, avand sediul intr-o cladire special construita pentru acest scop de catre arhitectul Rimanoczy Kálman senior, iar Muzeul Tarii Crisurilor a fost inaugurat in anul 1971, avand sediul in Palatul Baroc din Oradea. Constructia a inceput in anul 1762 si a fost destinata a fi sediu al Episcopiei romano-catolice de Oradea.Despre Palatul Baroc din Oradea va voi povesti intr-un alt articol, asteptam sa infloareasca multele magnolii din curtea Palatului Baroc. E un pacat major sa nu vizitezi curtea Palatului Baroc primavara, cand sunt inflorite magnoliile. Dar nu trebuie sa ma credeti pe cuvand, va las mai jos cateva fotografii din anii trecuti 😊
Desi in anul 1963 a fost cedat Municipiului Oradea, după un îndelungat proces de revendicare, câștigat în cele din urmă de Episcopia Romano-Catolică, dreptul de proprietate asupra palatului a fost recunoscut vechiului proprietar, iar restituirea folosinței clădirii a început în anul 2006.
Dupa 50 de ani petrecuti in Palatal Baroc, Muzeul Tarii Crisurilor si-a mutat activitatea intr-un sediu nou care a devenit atractie turistica, deschizandu-si portile pentru turistii care ajung in Oradea intr-un numar tot mai mare.
Cladirea actuala a apartinut unei Garnizoanei Militare, construită la sfârșit de secol XIX, fiind reabilitata cu fonduri europene.
Ce am vizitat la Muzeul Tarii Crisurilor din Oradea?
Deocamdata se viziteaza doar primul etaj (Sectia de Stiintele Naturii), dar am stat acolo vreo 1 ora si ceva 😊. Si am ramas placut impresionata, chiar as putea spune ca mi-a placut mult.
Imi aduc aminte cat de anoste erau muzeele pe vremea cand eram eu copil. Si poate asta a fost si motivul pentru care la inceput am fost destul de reticenta de o vizita la muzeu. Mi-a trecut intre timp 😊 O sa mai merg. Si o sa mai vizitez si alte muzee 😊
Acum, totul e prezentat interactiv, iti starneste curiozitatea, te face sa citesti informatiile afisate (sunt touchscreen-uri la fiecare pas), sa te opresti din loc in loc sa te uiti la filmele de prezentare (atat pe ecranele mari de pe perete cat si pe device-urile montate aproape in fiecare camera prin care treci).
Turul expozitiei permanente de Stiintele Naturii incepe cu Tunelul Tmpului, care incepe acum 541.000.000 ani (ta-nam….iti poti macar imagina???).
Apoi, intri intr-o lume aparte…vezi evolutia geologica a zonei de vest….si am mai invatat ceva: se pare ca langa Alesd si Lugasul de Sus, judetul Bihor, au fost 2 situri folosifere cu o bogata fauna marina.
Poate pentru ca pe mine ma fascineaza oamenii, imi plac experientele de viata, m-a atras foarte mult prezentarea si evolutia in timp a felului in care traiau si munceau oamenii (si cum isi satisafaceau nevoia de hrana...): corturi, temple, bordeie…absolut impresionant.
De asemenea exista si o expozitie permanenta, unica in Romania - Vivarium - care adăposteşte peste 40 de specii în 35 de acvarii, terarii şi acvaterarii. Aici și-a găsit refugiul Roşioara lui Racoviţă, un peşte care trăia până nu demult în rezervaţia naturală cu apă termală din staţiunea 1 Mai.
Stiai ca poti adopta o vietate din Vivarium? Proiectul presupune exclusiv ajutorul material acordat de către orice persoană fizică sau juridică, timp de un an de zile, cu o sumă dedicată îngrijirii și hranei animalului adoptat – 60 lei/an persoanele fizice, 120 lei/an persoanele juridice. Adoptatorii vor putea da un nume animalului pentru care au optat și, de asemenea, vor primi o legitimație pe baza căreia vor beneficia de o intrare gratuită pe lună la Vivariu pentru a-l vizita.
O alta expozitie permanenta care a fost deschisa la Muzeul Tarii Crisurilor din Oradea este “Lapidariul”. Lapidariul este denumirea data unei colectii de pietre mari, basoreliefuri, statui etc.
Ce este special la acest Lapidariu este faptul ca sunt expuse pietre care provin de la monumente-ruina care exista pe teritoriul judetului Bihor. Pentru mine a fost fascinant sa vad cum aceste pietre prind viata in filmulete si machetele prezentate. La fiecare monument-ruina este prezentata macheta monumentului, asa cum a fost el candva si de asemenea, este prezentat si un film cu monumentul asa cum se presupune ca a aratat candva…
Sunt prezentate: Tămaşda – Basilica romano-catolică în stil romanic, azi în ruină, Voivozi – biserica în stil romanic, complex monastic ortodox, azi în ruină, Cefa-Rădvani, biserica în stil romanic , azi dispărută, Sălard – Biserica reformată în stil gotic (fosta mănăstire romano-catolică), Tileagd – Biserica reformată în stil gotic (fosta romano-catolică), Oradea – Catedrala episcopală romano-catolică în stil gotic, azi dispărută şi Remetea – Biserică reformată în stil romanic şi gotic (fosta ortodoxă şi apoi romano-catolică).
Bineinteles, poti afla povestea fiecarui monument ruina accesand touchscreen-urile existente si care ofera informatii in limba romana, maghiara si engleza.
Daca treceti prin Oradea, dati o fuga si pana la Muzeul Tarii Crisurilor, serios ca merita…