icon Muzeul Tarii Crisurilor Oradea - O vizita la muzeu face cat multe lectii de istorie

Muzeul Tarii Crisurilor Oradea - O vizita la muzeu face cat  multe  lectii de istorie
Gata cu statul in casa.  A venit, sau e aproape venita primavara, asa ca ne-am propus sa iesim din nou la plimbare.  Si am inceput cu Oradea (doar aici locuim, nu?). 

Si, pentru ca totusi e destul de frig afara, ne-am propus sa vizitam Muzeul Tarii Crisurilor.  Oricum nu l-am vizitat pana acum, s-a renovat de curand, si inca se lucreaza pentru deschiderea de noilor sectii.
 

Primul muzeu din Oradea 

In Oradea, primul muzeu a fost inaugurat in iunie 1896, avand sediul intr-o cladire special construita pentru acest scop de catre arhitectul Rimanoczy Kálman senior, iar Muzeul Tarii Crisurilor a fost inaugurat in anul 1971, avand sediul in Palatul Baroc din Oradea.  Constructia a inceput in anul 1762 si a fost  destinata a fi sediu al Episcopiei romano-catolice de Oradea

Despre Palatul Baroc din Oradea va voi povesti intr-un alt articol, asteptam sa infloareasca multele magnolii din curtea Palatului Baroc. E un pacat major sa nu vizitezi curtea Palatului Baroc primavara, cand sunt inflorite magnoliile.  Dar nu trebuie sa ma credeti pe cuvand, va las mai jos cateva fotografii din anii trecuti ­čśŐDesi in anul 1963 a fost cedat Municipiului Oradea, dup─â un îndelungat proces de revendicare, câ╚Ötigat în cele din urm─â de Episcopia Romano-Catolic─â, dreptul de proprietate asupra palatului a fost recunoscut vechiului proprietar, iar restituirea folosin╚Ťei cl─âdirii a început în anul 2006.

Dupa 50 de ani petrecuti in Palatal Baroc, Muzeul Tarii Crisurilor si-a mutat activitatea intr-un sediu nou care a devenit atractie turistica, deschizandu-si portile pentru turistii care ajung in Oradea intr-un numar tot mai mare. 

Cladirea actuala a apartinut unei Garnizoanei Militare, construit─â la sfâr╚Öit de secol XIX, fiind reabilitata cu fonduri europene.


Ce am vizitat la Muzeul Tarii Crisurilor din Oradea? 

Deocamdata se viziteaza doar primul etaj (Sectia de Stiintele Naturii), dar am stat acolo vreo 1 ora si ceva ­čśŐ.  Si am ramas placut impresionata, chiar as putea spune ca mi-a placut mult. 

Imi aduc aminte cat de anoste erau muzeele pe vremea cand eram eu copil. Si poate asta a fost si motivul pentru care la inceput am fost destul de reticenta de o vizita la muzeu.  Mi-a trecut intre timp ­čśŐ O sa mai merg.  Si o sa mai vizitez si alte muzee ­čśŐ

Acum, totul e prezentat interactiv, iti starneste curiozitatea, te face sa citesti informatiile afisate (sunt touchscreen-uri la fiecare pas), sa te opresti din loc in loc sa te uiti la filmele de prezentare (atat pe ecranele mari de pe perete cat si pe device-urile montate aproape in fiecare camera prin care treci).

Turul expozitiei permanente de Stiintele Naturii incepe cu Tunelul Tmpului, care incepe acum 541.000.000 ani (ta-nam….iti poti macar imagina???).


Apoi, intri intr-o lume aparte…vezi evolutia geologica a zonei de vest….si am mai invatat ceva:  se pare ca langa Alesd si Lugasul de Sus, judetul Bihor, au fost 2 situri folosifere cu o bogata fauna marina. 

Poate pentru ca pe mine ma fascineaza oamenii, imi plac experientele de viata, m-a atras foarte mult prezentarea si evolutia in timp a felului in care traiau si munceau oamenii (si cum isi satisafaceau nevoia de hrana...):  corturi, temple, bordeie…absolut impresionant.

De asemenea exista si o expozitie permanenta, unica in Romania - Vivarium - care ad─âposte┼čte peste 40 de specii în 35 de acvarii, terarii ┼či acvaterarii. Aici ╚Öi-a g─âsit refugiul Ro┼čioara lui Racovi┼ú─â, un pe┼čte care tr─âia pân─â nu demult în rezerva┼úia natural─â cu ap─â termal─â din sta┼úiunea 1 Mai.

Stiai ca poti adopta o vietate din Vivarium? Proiectul presupune exclusiv ajutorul material acordat de c─âtre orice persoan─â fizic─â sau juridic─â, timp de un an de zile, cu o sum─â dedicat─â îngrijirii ╚Öi hranei animalului adoptat – 60 lei/an persoanele fizice, 120 lei/an persoanele juridice. Adoptatorii vor putea da un nume animalului pentru care au optat ╚Öi, de asemenea, vor primi o legitima╚Ťie pe baza c─âreia vor beneficia de o intrare gratuit─â pe lun─â la Vivariu pentru a-l vizita.

O alta expozitie permanenta care a fost deschisa la Muzeul Tarii Crisurilor din Oradea este “Lapidariul”.  Lapidariul este denumirea data unei colectii de pietre mari, basoreliefuri, statui etc. 

Ce este special la acest Lapidariu este faptul ca sunt expuse pietre care provin de la monumente-ruina care exista pe teritoriul judetului Bihor.  Pentru mine a fost fascinant sa vad cum aceste pietre prind viata in filmulete si machetele prezentate.  La fiecare monument-ruina este prezentata macheta monumentului, asa cum a fost el candva si de asemenea, este prezentat si  un film cu monumentul asa cum se presupune ca a aratat candva…

Sunt prezentate: T─âma┼čda – Basilica romano-catolic─â în stil romanic, azi în ruin─â, Voivozi – biserica în stil romanic, complex monastic ortodox, azi în ruin─â, Cefa-R─âdvani, biserica în stil romanic , azi disp─ârut─â, S─âlard – Biserica reformat─â în stil gotic (fosta m─ân─âstire romano-catolic─â), Tileagd – Biserica reformat─â în stil gotic (fosta romano-catolic─â), Oradea – Catedrala episcopal─â romano-catolic─â în stil gotic, azi disp─ârut─â ┼či Remetea – Biseric─â reformat─â în stil romanic ┼či gotic (fosta ortodox─â ┼či apoi romano-catolic─â). 

Bineinteles, poti afla povestea fiecarui monument ruina accesand touchscreen-urile existente si care ofera informatii in limba romana, maghiara si engleza.

Daca treceti prin Oradea, dati o fuga si pana la Muzeul Tarii Crisurilor, serios ca merita…

Galerie imagini
Galerie imagini
Galerie imagini
Galerie imagini
Galerie imagini
Galerie imagini
Galerie imagini
Galerie imagini
Galerie imagini
Galerie imagini
Galerie imagini
Galerie imagini
Galerie imagini
Galerie imagini
Galerie imagini
Galerie imagini
Galerie imagini

Contacteaza-ne si povesteste-ne despre tine!

 

Ai un castel, o pensiune, un magazin de suveniruri sau un magazin de artizanat si vrei ca turistii care te viziteaza sa plece de la tine cu amintiri de neuitat?  


Contactaza-ne, povesteste-ne despre tine si impreuna putem crea suveniruri unice, desenate manual de catre prietenul nostru artist, Adrian Samoila.  
Trimite

Suport clienti 09.00 - 17.00

0741667246 comenzi@craftlaser.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!