icon Am fost in vizita la Casa Breslelor din Sighisoara

Am fost in vizita la Casa Breslelor din Sighisoara
Am plecat din Oradea dimineata devreme pentru ca vroiam sa ajungem pe soare la Sighisoara 😊 Dar, am plecat pe ploaie si tot drumul a fost o vreme super inchisa si a plouat incontinuu… Radeam cu Alex pe masina ca eu o sa chem soarele si cand vom ajunge la “Casa Breselor” in Cetatea Sighisoara va fi soare si ne vom putea plimba linistiti si relaxati prin Cetate …
 
Cum spuneam, a plouat incontinuu pe drum….dar cand am parcat masina inainte sa intram in Cetatea Sighisoara ploaia s-a oprit si parca, parca si soarele vroia sa apara.  Nu a fost chiar soare sa trebuiasca sa te adapostesti la umbra de atata caldura..dar a fost perfect.  Vremea aceea numai buna de plimbat…Concluzia:  ai grija ce-ti doresti ca s-ar putea chiar intampla 😊

In Sighisoara ne-am propus sa vizitam “Casa Breslelor” pentru ca deja de ceva vreme tot vorbeam cu Rares Sopterean – muzeograf si administrator la Casa Breslelor, si am tinut neaparat sa ne si cunostem.  Pentru noi e foarte important sa ne cunoastem colaboratorii si sa cream o relatie umana, bazata pe respect si comunicare. Si pentru asta, avem nevoie sa ne cunoastem, ca de la suflet la suflet.

Ne-am setat pe Google Maps destinatia – Str. Turnului nr. 1 … si am inceput sa ne invartim prin Cetate….ne-a plimbat pe stradute pana am hotarat ca mai bine sunam si il chemam pe Rares in intampinarea noastra.  De fapt, era super simplu sa ajungi…dar cand nu cunosti Cetatea, poate mai bine intrebi prima oara :)

Ca sa nu ratati si voi vizita la “Casa Breslelor” va las un filmulet postat pe facebook de Rares…si acum totul va fi super clar cum sa ajungeti la acest muzeu pe care obligatoriu trebuie sa-l vizitati in Sighisoara.
 


 

Ce este de fapt Casa Breslelor?

Casa Breslelor este un muzeu de istorie “in miniatura” care gazduieste o expozitie de unelte, echipamente si masinarii utilizate de secole de mestesugarii din Sighisoara si din imprejurimi. Este de fapt o expozitie dedicata breslelor si cuprinde unelte, insemnele de breasla si produse mestesugaresti.


Ce inseamna breslele si cand au aparut in Sighisoara?
 

Primii locuitori ai orasului medieval Sighisoara au fost meseriasii, organizati in asociatii (bresle).  In Sighisoara bresele exista inca inainte de anul 1400, fiind mentionate in cronicile vremurilor circa 19 bresle:  macelarilor, brutarilor, pielarilor, tabacarilor, cizmarilor, fierarilor (care includeau si caldarari, rotari, sabieri, lacatușsi, faurari de ace si curelari), blanari si cojocari, manusari, cutitari, mantelari, funieri, tesatori de lana, țesatori de panza, dogari si butnari, olari, arcari, croitori si trăistari.


Prima reglementare a statutului  breslelor in Transilvania dateaza din anul 1376.

La inceputul secolului XV invaziile turcesti reprezentau un real pericol pentru locuitorii Sighisoarei, astfel ca breslele de mestesugari s-au unit pentru a aparara si mentine cetatea in afara pericolului invaziilor turcesti.

Breslele primeau astfel o portiune din zidul de incinta si un turn de aparare pentru a asigura apararea Cetatii, iar breslele cele mai puternice aveau posibilitatea mai apoi sa intre in viata politica. Fiecare breasla avea un sigiliu, dar si un insemn propriu.  Multe dintre acestea le gasiti expuse la Casa Breslelor.

Dupa aparitia manufacturilor, breslele au intrat in declin disparand cu totul in anul 1872.

Casa Breslelor este o colectie privata impresionanta ce reuneste si valorifica obiecte reprezentative pentru mestesugarii si breslele din Cetatea Sighisoara din sec XVII- XIX.

Spatiul muzeului a fost amenajat cu foarte mult bun gust si mi-a captat atentia inca de la intrare, trezind toata curiozitatea mea caracteristica 😊  Mi-ar fi placut sa il pot inregistra pe Rares in timp ce ne povestea cu atata pasiune despre fiecare breasla si despre toate piesele prezentate.  Dar asa, trebuie sa ma multumesc doar ce am retinut eu din toate povestile pe care ni le-a spus in timpul vizitei noastre de la “Casa Breslelor” din Sighisoara. 

Expozitia cuprinde piese apartinatoare principalelor bresle din Cetatea Sighisoara- ale fierarilor, lacatusilor, cizmarilor, croitorilor dogarilor, cojocarilor, cositorarilor, macelarilor.

1. Breasla tesatorilor – sarcina lor era sa apere Turnul țesătorilor, turn care insa a fost dărâmat în 1858, pietrele fiind folosite pentru pavajul cetății. In cadrul acestei bresle se realizau panza din in sau canepa, matase, catifea, plapumi, covoare

Ca Breslelor Sighisoara - Breasla Tesatorilor

















2. Breasla Fierarilor - a fost construit în 1631 Turnul Fierarilor. Acesta fost distrus în incendiul din 1676, dar a fost reconstruit.  Meseria de fierar a apărut odată cu descoperirea fierului (1200 î.Hr.). La început fierarii au lucrat în cetăţi, oraşe şi apoi în aşezările rurale.  Unul din obiectele unicat pe care le puteti vedea este foale – o unealtă de fierărie pentru suflat în foc

Casa Breslelor Sighisoara - Breasla fierarilorCasa Breslelor Sighisoara - Breasla fierarilorCasa Breslelor Sighisoara - Breasla fierarilor


3. Breasla Cositorarilor - Turnul Cositorarilor, împreună cu Turnul cu ceas domină partea de jos a orașului. În 1583 a avut loc cea mai importantă reconstruire.

Casa Breslelor Sighisoara - Breasla cositorarilor

4. Breasla Brutarilor – mesterii din aceasta breasla fabricau paine, placinte, turte dulci. Doar vazand matritele de turta dulce si de cozonaci, deja simteam cum mi se facea pofta de niste dulciuri facute in casa, handmade, asa, ca la mama lor 😊

Casa Breslelor Sighisoara - Breasla brutarilorCasa Breslelor Sighisoara - Breasla brutarilor

5. Breasla Croitorilor – a fost una din cele mai bogate bresle. Ei trebuiau sa apere Turnul Croitorilor, care a fost construit in secolele XIV - XV.  Se numea și “Turnul portii din spate”, pentru că a fost turnul de apărare al celei de-a doua porți de intrare în cetatea medievală.

Casa Breslelor Sighisoara - Breasla croitorilorCasa Breslelor Sighisoara - Breasla croitorilor

6. Breasla Macelarilor – Turnul avea forma hexagonala pentru a putea fi apparat din toate directiile. Aici, breasla macelarilor isi faceau impartirea turmelor.

Casa Breslelor Sighisoara - Breasla macelarilor

7. Breasla Cizmarilor -  Turnul cizmarilor a trecut prin multiple distrugeri si reparatii, de-a lungul secolelor, fiind atestat din 1594 si avand anumite influente baroce. Mestesugarii din aceasta breasla produceau cizme, ciubote, ghete și, mai târziu, papuci

Casa Breslelor Sighisoara - Breasla Cizmarilor

Cand ajungeti in Cetatea Sighisoara, pe langa plimbarea in Cetate, pe stradutele colorate si poate o cafea pe o terasa, sa va faceti timp sa vizitati si Casa Breslelor pentru a descoperi toate secretele, technicile si ustensilele pe care mesterii sasi din Sighsioara le-au folosit pe parcursul secolelor!

Casa Breslelor Sighisoara - Breasla brutarilorCasa Breslelor Sighisoara - Breasla brutarilorCasa Breslelor Sighisoara - Breasla olarilorCasa Breslelor Sighisoara - Breasla croitorilorCasa Breslelor Sighisoara - lazi de breaslaCasa Breslelor Sighisoara teasc sasescCasa Breslelor Sighisoara Casa Breslelor Sighisoara Casa Breslelor Sighisoara

Casa Brelelor e pregatita si cu un mic magazin de suveniruri, unde bineinteles ca veti gasi si suvenirurile gravate #craftlaser, toate desenele de pe suveniruri fiind realizate manual in atelierul Craftlaser din Oradea.

Suveniruri Sighisoara CraftlaserAndreea si Alex CraftlaserSuveniruri Sighisoara CraftlaserSuveniruri Sighisoara CraftlaserSuveniruri Sighisoara Craftlaser


Acum cand am fost noi in Sighisoara stradutele au fost foarte goale, cetatea a fost goala.  E adevarat ca am fost si in timpul saptamanii si ploua 😊.  Dar stiu ca deja incepem sa ne dezmortim si sa ne bucuram din nou de viata!

Cetatea SighisoaraCetatea SighisoaraCetatea SighisoaraCetatea SighisoaraCetatea Sighisoara - Turnul cu ceasCetatea Sighisoara - Turnul cu ceasCetatea SighisoaraCetatea SighisoaraCetatea Sighisoara

Si o veste buna!!!!  E posibil sa avem si un Festival Medieval in anul 2021.  Acesta este programat in perioada 30 iulie – 1 august 2021.   Bineininteles, cu amendamentul ca suntem totusi inca in pandemie si lucrurile si directiile ar putea fi modificate in functie de evolutia pandemiei.

Si inca o veste buna!!!!  Pentru prima data, Casa Breslelor se poate vizita la Noaptea Muzeelor, programul de vizitare fiind pana la ora 22:00.

Contacteaza-ne si povesteste-ne despre tine!

Ai un castel, o pensiune, un magazin de suveniruri sau un magazin de artizanat si vrei ca turistii care te viziteaza sa plece de la tine cu amintiri de neuitat?  


Contactaza-ne, povesteste-ne despre tine si impreuna putem crea suveniruri unice, desenate manual de catre prietenul nostru artist, Adrian Samoila.  
Trimite

Suport clienti 09.00 - 17.00

0741667246 comenzi@craftlaser.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!