„Dati un leu pentru Ateneu” – Povestea Ateneului Roman din Bucuresti

„Dati un leu pentru Ateneu” – Povestea Ateneului Roman din Bucuresti

Stiai ca ...Ateneul Roman a fost construit printr-o colecta publica avand sloganul „Dati un leu pentru Ateneu”, dorinta fiind aceea de a se construi in Bucuresti un Palat al Stiintelor si Artelor?

Am locuit in Bucuresti 14 ani si am trecut de nenumarate ori pe langa Ateneul Roman….dar nu l-am vizitat niciodata.  Dar aceasta situatie se va remedia cu prima vizita in Bucuresti. 😁


Construirea Ateneului Roman


Ateneul Roman a fost construit in 2 ani, intre 1886 si 1888, constructia acestuia fiind finantata prin colecta publica – deja celebrul motto „Dati un leu pentru Ateneu”, in urma organizarii unei loterii nationale, punandu-se in vanzare 500.000 de bilete in valoare de 1 leu.

Datorita neimplicarii statului la acea vreme si pentru ca ridicarea constructiei implica sume mari de bani, unul din fondatorii Societatii Ateneul Roman, Constantin Esarcu, a facut apel la oameni pentru a strange suma necesara construirii edificiului, apel care s-a transformat intr-o lectie de unitate, de trezire a constiintei nationale.

Bineinteles ca au existat si opinii critice in ceea ce priveste construirea Ateneului Roman, una dintre acestea fiind ca noua constructie este prea departe de centrul orasului si va fi foarte greu de ajuns, mai ales in conditii de iarna. La acea vreme, Bucurestiul avea in jur de 200.000 de locuitori si bineinteles ca era mult mai mic, iar terenul pe care se dorea construirea edificiului era la marginea orasului.

Ateneul Român a fost ridicat în Grădina Episcopiei, teren ce aparținea familiei Vacarestilor. Terenul ar fi trebuit initial sa gazduiasca un circ si un manej de cai, iar constructia manejului incepuse deja, sub patronajul Fundatiei Ecvestre Romane.

Fundaţia circulară, pregătită pentru manejul circului şi ideea de a folosi aceasta fundatie i-a obligat pe arhitectul francez al Ateneului, Albert Galeron (cel care mai realizase în Bucureşti Palatul Băncii Naţionale (1880–1885)) şi arhitectul român Constantin Băicoianu să proiecteze clădirea într-o forma circulara si să-i adauge un acoperis de forma unei cupole.

Ateneul are aspectul unui templu grecesc ionic, cu șase coloane frontale și două laterale, fatada principala fiind construita in stil neoclassic.

 Ateneul a fost dat în folosinţă pe 14 februarie 1888, desi lucrarile inca nu au fost lfinalizate până în anul 1897. Chiar daca cladirea nu a fost integral finalizata, în sălile Ateneului au inceput să aibă loc conferinţe, expoziţii de pictură, concerte ale Societăţii Filarmonice Române.

Nicolae Noica preciza despre Ateneu ca “a fost construit si cu misiunea speciala de a educa. Asta se facea prin celebrele conferinte si expozitii ce aveau loc aici”.
 

Fresca circulara a Ateneului Roman


Inca de la inaugurare s-a dorit realizarea unei picturi pe friza ce înconjoară sala circulară care sa arate scene din istoria nationala a Romaniei.

Multa vreme, in locul frescei a stat scris cu litere aurite textul „Loc rezervat marei fresce ce va reprezenta fazele principale ale istoriei romanilor”.

Realizarea Frescei a inceput in anul 1933, fiind inaugurata in 1939.  Fresca este lata de 3 metri si are o lungime de 75 metri, intinzandu-se deasupra lojilor, de jur imprejurul tamburului cupolei, cu exceptia locului unde se afla scena.

Fresca este alcătuită din 25 de scene reprezentative din istoria României, simbolizând „cartea deschisă a istoriei naţionale pentru cei care o privesc”.  (www.wikipedia.org)

1. Împăratul Traian intră în Dacia
2. Legionarii romani colonizează Dacia
3. Formarea poporului daco-roman
4. Straja romană
5. Invazia barbarilor
6. Începuturile poporului român
7. Statornicirea
8. Descălecarea
9. Statul militar
10. Statul administrativ — împărțirea dregătoriilor
11. Cruciada românească
12. Ștefan cel Mare
13. Epoca de pace și credință
14. Mihai Viteazul
15. Începuturile culturii românești
16. Horia, Cloșca și Crișan
17. 1821 — Revolta lui Tudor Vladimirescu
18. Anul 1848 în Transilvania
19. Anul 1848 în Principate
20. Al.I. Cuza
21. Anul 1859 — Unirea Principatelor
22. Carol I — Războiul de Independență
23. Războiul întregirii naționale 1916-1918
24. Ferdinand I Întregitorul
25. Epoca de consolidare

În 1940, Ion Antonescu, care preluase puterea in Romania, i-a cerut pictorului Costin Petrescu să-l elimine din fresca pe fostul rege Carol al II-lea, devenit indezirabil. În locul fostului rege, Costin Petrescu a pictat alegoria țărăncilor reprezentând provinciile României Mari reunite: Vechiul Regat, Transilvania, Basarabia și Bucovina.

Deoarece în pictură apăreau și personaje anonime, simbolice, țărani, copii etc., autoritățile comuniste au ignorat faptul că două din țărăncile alegorice, reprezentând Basarabia și Bucovina, nu mai făceau parte din România și nu au intervenit pentru modificarea picturii


Am gasit pe youtube un filmulet care prezinta fresca din Ateneul Roman si mi s-a parut foarte interesant... 

 



După inaugurarea palatului Ateneului Roman,  concertele au inceput sa se desfasoare in aceasta sala, asa cum se intampla si in prezent, Ateneul Roman devenind emblema culturii romanesti si sediu al Filarmonicii “George Enescu”.

Pana in 1935, Ateneul Roman nu avea o orga de concert. Aceasta a fost instalata la initiativa lui George Enescu, cel care a demarat de altfel si strangerea de fonduri in acest sens.

Filarmonica "George Enescu" a fost fondata în aprilie 1868 numindu-se "Societatea Filarmonică Română".

Sub conducerea lui Eduard Wachmann, aceasta avea ca scop organizarea unei orchestre simfonice permanente, în vederea propagării culturii muzicale şi popularizării capodoperelor muzicii clasice. Primul concert a avut loc în 15 decembrie acelaşi an, sub bagheta initiatorului sau.

Tu ai vizitat Ateneul Roman? 

Contacteaza-ne si povesteste-ne despre tine!

Ai un castel, o pensiune, un magazin de suveniruri sau un magazin de artizanat si vrei ca turistii care te viziteaza sa plece de la tine cu amintiri de neuitat?  


Contactaza-ne, povesteste-ne despre tine si impreuna putem crea suveniruri unice, desenate manual de catre prietenul nostru artist, Adrian Samoila.  
Trimite

Suport clienti 09.00 - 17.00

0741667246 comenzi@craftlaser.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!