icon Castelul Karolyi din Carei - Pelesul Transilvaniei

Castelul Karolyi din Carei - Pelesul Transilvaniei
Am descoperit Castelul Karolyi anul trecut, cam pe vremea asta…sfarsit de ianuarie …Simteam nevoie de o iesire, sa ne scoatem un pic nasul la plimbare, in frig.

Si cum nimic nu e intamplator, am dat peste un filmulet in care se prezenta povestea Castelului Karolyi din Carei. Ne-a convins. Era si sambata, iar din Oradea pana in Carei sunt doar 98 km.  Ne-am urcat in masina si intr-o ora jumatate eram deja in Carei. 

Si nu ne-a parut rau de plimbarea facuta.  Am descoperit o opera de arta, un “Peles” al Transilvaniei.

Castelul Károly, la fel ca si orasul Carei, poarta numele familiei nobililor maghiari care a dominat secole la rând zona.
 

Istoria Castelului Karolyi din Carei, judetul Satu Mare

Castelul Karolyi dateaza din secolul al XV-lea, avand astfel o istorie de peste 500 de ani.

a inceput a fost resedinta familei Karolyi, dar a avut apoi o istorie zbuciumata, fiind distrus si restaurat de foarte multe ori. 

Datorita pozitiei sale strategice si a formei solide, in secolul al XVII-lea cetatea din Carei a fost transformata intr-o cetate dotata cu sant si zid de fortificare patrulater si patru bastioane de colt, prevazute cu nise de tragere pentru tunuri, facand astfel parte din sistemul de fortificatii impotriva turcilor, acestia nereusind sa distruga cetatea.

Prima mare transformare dateaza insa din 1792, la initiativa lui Antal Karolyi, când fortificatia a fost transformata intr-un castel baroc.

Etajul superior beneficia de 21 de camere, iar cel inferior de 20 de incaperi prevazute cu bolta.

Unele dintre cele mai importante momente din istoria castelului baroc le constituie vizitele membrilor familiei imperiale. Astfel, in anul 1797, József Károlyi (1768-1803) primeste la rezidenta sa vizita printului Joseph de Habsburg, iar aproape un secol mai târziu, in 1884, printul Rudolf de Habsburg petrece doua zile la Carei in compania sotiei sale.

Transformarea care ii confera Castelului Karolyi aspectul actual, are loc intre anii 1894-1896 si este initiata de István Károlyi (1845-1907),  fiind insa adaugate mai multe turnuri de diferite forme si dimensiuni, care confera cladirii un aspect asimetric.

Curtea interioara a castelului baroc a fost acoperita cu un tavan de grinzi masive, pictate fiind astfel transformata intr-un urias hol de primire. Pe trei dintre fatadele castelui sunt combinate elemente arhitecturale si de decor apartinând mai multor stiluri-romantic, baroc-iar fatada estica este dominata de stilul neogotic.

Castelul cuprindea atât sali de primire, de bal, de petrecere a timpului liber pentru oaspeti cât si o biblioteca impresionanta. Incalzirea se facea cu aer cald, având si apa calda, ca la castelul Peles.
In perioada interbelica o parte a castelului este transformata in sanatoriu, iar restul gazduieste un cazino. In timpul celui de al doilea razboi mondial, cu acordul familiei Károlyi, functioneaza aici o scoala militara, transformata in spital militar in anul 1944. In perioada comunista, castelul gazduieste institutii culturale de interes public:muzeul, casa de cultura si biblioteca oraseneasca.

Castelul Karoly si-a recapatat imaginea de odinioara si si-a deschis portile catre turisti fiind renovat si reabilitat total prin fonduri europene (deci, se poate, daca se vrea 😊)

In curtea castelului a fost amenajat un minunat Parc Dendrologic, care are peste 200 de specii de plante exotice, indigene si arborescente. Cel mai in vârsta arbore din parc este platanul din fata Castelului, care a fost plantat in 1810 si care, astazi, are un diametru de 205 centimetri.

Din pacate, anul trecut nu am reusit sa vizitam castelul si pe timpul verii, asa cum ne-am propus, din cauza Pandemiei si pentru ca acesta a fost mai tot timpul inchis.  Intr-adevar, Parcul dendrologic este deschis publicului tot timpul anului, dar daca tot ajungi in zona, e tare pacat sa nu vizitezi si interiorul castelului. 

Sa speram ca anul asta va fi mai bland cu noi…si vom putea calatori si vizita toate minunatiile pe care le avem la tot pasul in Romania. 

Intr-un an “normal” peste 60.000 turisti straini si romani viziteaza Castelul Karolyi, la intrare intapinandu-te multele autocare cu turisti care se opresc la poarta Castelului.

Anual, la castel se organizeaza peste 130 de eveniment (offline 😊), inclusiv Caravana TIFF. 

Daca nu v-am convins pana acum ca merita vizitat sau daca sunteti prea departe de Carei,  haideti sa facem macar un tur virtual.  Si, sunt convinsa ca va veti face drum special pana aici….:) 

V-am spus ca are si un magazine de suveniruri super cochet?  Si doar cu produse unul si unul…

Galerie imagini
Galerie imagini
Galerie imagini
Galerie imagini
Galerie imagini
Galerie imagini
Galerie imagini
Galerie imagini
Galerie imagini
Galerie imagini
Galerie imagini

Contacteaza-ne si povesteste-ne despre tine!

Ai un castel, o pensiune, un magazin de suveniruri sau un magazin de artizanat si vrei ca turistii care te viziteaza sa plece de la tine cu amintiri de neuitat?  


Contactaza-ne, povesteste-ne despre tine si impreuna putem crea suveniruri unice, desenate manual de catre prietenul nostru artist, Adrian Samoila.  
Trimite

Suport clienti 09.00 - 17.00

0741667246 comenzi@craftlaser.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!